• Crohn betegség lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2009 nyarától kezdődtek a vizsgálataim, mivel hossz és súly elmaradásom volt. Tartottam liszt(mert a vérvétel pozitiv, a tükrözes azonban negativ volt)-, tej-, fruktózmentes diétát. Semmi változás nem történt. Panaszaim továbbra is fennáltak: bal-jobb oldalt görcs(szurkálni is szokott), köldöktáji hasfájás, gyomorszáji fájás, hasmenés (világos, sötét), időnként haspuffadás, hányinger, este ritkán hidegrázás, felső léguti fertőzés, vese fájás, orrfolyás, néha térdfájás, ínygyulladás, torkon kis pattanások, nyelven is pici pattik. 2012-Ben alsó-felső tükrözésem volt. Szövettani eredményem: I. Összességében kissé sorvadtabb, de megtartott boholy-crypta arányu, minimálisan idülten lobos duodenum nyálkahártya. II. Lymphoid fókuszt tartalmazó, idülten lobos duodenum (pylorus) nyálkahártya. III. Enyhe fokú chronicus superficialis corpus gastritis. IV. Mérsékelten idülten lobos felszines nyálkahártya. V.-IX. Mérsékelten idülten lobos vastagbél nyálkahártya részletek. Utoljára tavally voltam vissza a dokihoz, azota nem, mert már minden vizsgálatot megcsináltak. Egészséges életmódot javasaltak. Anya gyanakodik, hogy nem-e Chron-os vagyok. Segítséget előre is köszönöm! Kitti

        Dr. Plósz János válasza a Crohn és Colitis témában

        A Crohn betegség diagnózisa igen nehéz, mert az általa okozott fekélyek a szájüregtől a végbélig bárhol előfordulhatnak és a vékonybél területe nehezen vizsgálható. Ha a vérvétel lisztérzékenységre pozitív, akkor a coeliakia diagnózisa felállítható még ha aktuálisan szövettani jelek nincsenek is. Ezt esetleg érdemes lehet megismételni. A vékonybél vizsgálatára pedig kapszulás endoscopos vizsgálat alkalmas (ezzel tényleg eldönthető, hogy van-e a vékonybélben Crohn-ra utaló eltérés van nincs).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2014. szeptember 05., 14:09; Megválaszolva: 2014. szeptember 06., 08:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: