• Kemoterápiától hasmenés, székrekedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Egy összetett kérdésem lenne.Édesanyám cukorbeteg, van egy melldaganata, melyet kezelnek kemoterápiával!A 4. Tec kezelésen va túl, hányingere szokott lenni, de eddig még nem hányt. Emésztési zavarokat is tapasztalt hol hasmenés, hol szorulás. A 4.kezelés után 8 nappal a székletében több változó méretű (5-15cm) fehér nyálkás darabot látott.Nagyon megijedtünk, mivel sok gyógyszert szed és azt gondolta,hogy a él nyálkája.Jól gondolta vagy esetleg bélféregről van szó?Milyen gyógyítsi lehetőséget tudna ajánlani!Válaszát mielőbb várom!Sűrgős lenne! Köszönettel:Aggódó fiú

        WEBBeteg szakértő válasza a rendszertelen széklet témában

        Tisztelt Kérdező!

        A kemoterápiás kezelés nagyon sok mellékhatást okozhat, a hányinger, a hányás szinte mindenkinél előfordul. A bélnyálkahártya sejtjei 3 naponta cserélődnek, gyorsan osztódó sejtek, melyeket szintén károsítanak a kemoterápiás szerek. Emiatt felszívódási zavar, hasmenés szintén jelentkezhet. Ha nem ismétlődik a jelenség, ne nyugtalankodjanak. Javaslom, a kezelések mellett fogyasszon sok folyadékot, rostot, és a probiotikumok használata is előnyös lehet (Lactív, ProGastro 625). 

        Üdvözlettel:  Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-07-26 20:12:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 07:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: