• Nagyon makacs reflux!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Sajnos hosszú hónapok óta szenvedek a reflux miatt. A gyógyszerek 1-2 hónapig hatnak,utánna másikat ir fel a háziorvos,mert harmadik hónap után már ugyanaz a gyógyszer hatástalan. Egy hónappal ezelőtt elmentem a területileg ill.gasztroent.szakrendelésre,elmondtam a makacs tüneteket, de a tükrözésbe nem egyeztem bele. A szakorvos emiatt felirta az Omeprazol-Hexal 20 mg-ost 2x1 , Domperidon-EP 10 mg-os 3X1, és Dicetel 50 mg-os 2x2, gyógyszereket azzal, hogy ha nem hatnak két hét után menjek vissza tükrözésre, mert csak akkor tudja pontosan mit irjon fel. Én ezt meg is értem,de képtelen vagyok bevállalni a tükrözést,mivel szinte 5 percenként jöttek ki a betegek a tükrözésről. Elképzelni sem tudom,hogyan fertőtlenithetik pár perc alatt a müszert, melyet már ujra használnak a belépő betegnél. Ha egyszer használatos lenne, talán bevállalnám, de igy nem megy. Félek,hogy valami fertőzést kapok a müszertől. Sajnos a gyógyszerek nem hatnak, vagyis csak az Omeprazolt szedem, mivel előbb a Domperidonnal próbálkoztam, de a gyomorszáji égő,nyomó fájdalom a gyógyszer szedésétől jobban felerősödött, két nap után abbahagytam a szedését, próbálkoztam a Dicetellel, de attól meg étkezés után már egy fél óra elteltével olyan kinzó éhséget éreztem,mintha nem is ettem volna órák óta és olyan remegés kezdődött, mint mikor leesik a cukorszintünk és remegünk,szédelgünk és nagyon gyorsan eszünk utánna. Ezt is abbahagytam. Az Omeprazol viszont gyenge érzem hajnalban a sav marását a gyomromban. A férjem már sajnál,vett egy könyvet és egy gyógyszertárban elkészittette a báziskeveréket,amit a könyvben javasoltak: natrium phosphoricum 10,0 kalium bicarbonicum 10,0 calcium carbonicum 100,0 natrium bicarbonicum 80,0 magnesium carbonicum 50,0 Viszont a könyv azt irja,hogy ezt csak orvossal egyeztetve szabad szedni,mivel akár több kárt is tehet,mint javit. Visszamenni csak akkor mehetek az orvoshoz,ha tükrözhet, mivel ezt nem merem, nem tudom hogyan is szedjem a port az Omeprazol mellett. Ezért csak reggel eszem éhgyomorra, este pedig a gyógyszer. Abban szeretnék tanácsot kérni a Tisztelt Doktor Úrtól, hogy ezt a báziskeveréket hogyan javasolja szedni a gyógyszer mellett, többször is ehetem naponta? evés előtt, vagy utánna? ha többször is akkor a gyógyszer és a por között mennyi idő teljen el? Még azt is szeretném kérdezni,hogy a Domperidont és Dicetelt miért nem tudom szedni? Elolvastam a tájékoztatójukat és pont az én panaszaimra illettek, ehelyett még erősebbé váltak tőlük a panaszaim. Azt vettem észre, hogy ha napközben folyamatosan eszem, akkor nincs panaszom, illetve ha hideg tejet iszom, az is segit egy félórányit. Még azt csak megkérdezném, hogy gyomorsavas ismerőseim, mindegyik fogyott a betegségétől, én viszont szépen lassan,de folyamatosan hizok. Ennek van jelentősége, vagy ez teljesen egyéni? Elnézést kérek a hosszu levélért és válaszát előre is tisztelettel köszönöm! Nagyné Sz. Irén

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Kedves Kérdező!

        Kezdeném az első kérdéssel. A gastroscopot a legtöbb helyen kézzel fertőtlenítik, ennek behatási ideje 2-3 perc, így lehetséges a betegek ennyire gyors vizsgálata. A legjobb természetesen az lenne, ha mindenhol annyi eszköz állna rendelkezésre, hogy folyamatosan cserélve, az éppen használt eszközt gépi mosással lehetne fertőtleníteni. A gyógyszeres terápiát illetően nem egészen világos a leírásból, hogy a felírt gyógyszereket egyszerre kezdte-e el szedni.

        Az Omeprazol savcsökkentő, a Domperidon pedig a nyelőcső-gyomor motilitást javítja, tehát egymást kiegészítve hatnak. Az Ön által említett porkeverék, hasonlóan a tejhez, a gyomorban lévő savat semlegesíti átmenetileg. A probléma ezzel az, hogy a szervezet szabályozó mechanizmusai észlelik, hogy emelkedik a pH a gyomorban, ezért fokozzák a savtermelés ingerét, un. rebound, visszacsapásos panaszokat okozva. Emiatt csak az Omeprazol használata mellett javaslom a kevert por fogyasztását (az omeprazol a gyomorsejtek savtermelését teszi lehetetlenné). Érdemes lenne megpróbálni azt, hogy reggel beveszi az Omeprazolt, majd este 40mg Quamatel-t kiegészítésnek, az éjszakai saváttörést megelőzendő. Emelett érdemes megpróbálni a Venter nevű készítményt, amely nem savcsökkentő, hanem a sérült nyálkahártyához tapadva megvédi azt a sav további káros hatásától.

        Üdvözlettel:  Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-21 15:01:14; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 13:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: