• gluténérzékenység

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Körülbelül egy év az orvosom gluténérzékenységet állapított meg nálam a következő tünetek alapján: hasmenés, fáradékonyság, alvászavar, fejfájás, körömtöredezés, szédülés, vashiányos vérszegénység, magas májfunkció. Azóta folytatom a gluténmentes étrendet és a panaszaim el is múltak. A vasam még nem jó, de javult a helyzet. Az orvosom nemrég nyugdíjba ment, így új orvosom lett. Múlt héten voltam a vasam miatt kontrollon, ami alatt közölte hogy szerinte félrediagnosztizáltak és nem is vagyok gluténérzékeny. Elküldtek vérvételre a gluténérzékenység kivizsgálásának céljából (ilyet tavaly nem végeztek) és az eredmény negatív lett. Azt olvastam hogy fél év gluténmentes étrend után amúgy sem mutatható ki a betegség. Az orvosom szerint visszatérhetek a normális étkezéshez, de attól tartok hogy ha mégis beteg vagyok akkor kárt okozok magamnak. Tanácsot szeretnék kérni, hogy ilyenkor mi a teendő. Van e valami módja hogy biztosra megállapítsák gluténérzékeny vagyok e, úgy hogy lassan egy éve kerülöm a gluténtartalmú ételeket? Segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Pászthory Erzsébet válasza a glutén érzékenység témában

        Kedves Betegünk! Ha valakinél egyszer liszt-érzékenységet állapítottak meg, az egy életen át megmarad. Nem részletezi, milyen leletek alapján született a diagnózis, feltételezem, vérvizsgálat és szövettani vizsgálat is történt. Ha jól diétázik, valóban eltűnik a vérből az ellenanyag, illetve a szövettani kép is normalizálódik. Felesleges azzal próbálkozni, hogy megszünteti a diétát! Mindenképpen gasztoenterológiai gondozásra van szükség, évente kontrollálni az ellenanyag-szintet és egyéb laborparamétereket! Üdvözlettel: dr Pászthory Erzsébet


        Dr. Pászthory Erzsébet
        gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

        Dr. Pászthory Erzsébet

        Kérdés: 2013. március 27., 19:14; Megválaszolva: 2013. április 01., 09:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: