• Kapszulás kamera

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg! Több évvel ezelőtt mellrákkal operáltak.Most 50 éves vagyok, és jól vagyok.Több alkalommal kontrollvizsgálaton végbéltükrözés során nem tudtak,csak a vastagbél egyharmadáig feljutni, mert annyira fájt.Nemrégiben hallottam, hogy Esztergomban valahol végeznek olyan vizsgálatot, hogy egy kis kapszulát,amiben kamera van lenyel a beteg és az egész bélrendszert meg lehet nézni így vele.Hol van ez pontosan, hohgy lehet erre jelentkezni és mennyibe kerül?Tudnának nekem segíteni? Válaszukat köszönöm elöre is.Kovács Lászlóné

        WEBBeteg szakértő válasza a vastagbéltürközés témában

        Jelenleg az ön által említett capsulás endoscopiát a vékonybél-vérzések illetve a vékonybelet érintő Crohn-betegség diagnosztizálására használjuk.Magyarországon néhány gasztroenterológiai centrumban elérhető OEP támogatással az eljárás.A vastagbél kapszulás vizsgálata jelenleg kísérleti fázisban van, a rutin diagnosztikának jelenleg nem része. A kapszulák elérhetősége egyre javul, több gyártó megjelenésével áruk egyre kedvezőbb, egyre több és jobb képet tudnak készíteni, így várhatóan pár éven belül elfogadható alternatív vizsgálóeljárássá válhatnak a vastagbélrák-szűrésben is. (Jelenleg egy kapszula ára közel 200000 HUF, de most jelent meg a piacon egy új gyártó, 100000 HUF alatti kapszulánkénti ajánlattal).
        Ha a vastagbél-tükrözés fájdalom miatt volt sikertelen, bizonyos helyeken akár altatásban elvégzett vizsgálatra is van lehetőség.

        Dr Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-04 14:36:26; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: