• Nyelőcsőfekélyem van, megakad az étel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A héten endoszkópos vizsgálaton vettem részt, ahol megállapították, hogy nyelőcsőfekélyem van. Étkezéskor a szilárd halmazállapotú ételek néha megszorultak. Az is megesett, hogy enyhén véres köpetem volt. Ez 10 éve ezelőtt kezdődhetett, néhány figyelmeztető jellel (10 év alatt kétszeri hányás az elakadás miatt, estenként éjszaka savas visszafolyás egészen a szájüregbe, rekettség) - viszont fizikai állapotom jó, egyáltalán nem fogytam, étkezésen kívüli nyelési problémáim nincsenek, 8 év óta egyáltalán nem iszom, nem dohányzom, kissé stresszes életet élek, - semmi egyéb más jel nem mutatkozott a betegségemre, ezért szakorvoshoz sem fordultam mindaddig, amíg többször el nem akadt az étel az utóbbi pár hónapban. A vizsgálaton biopsziákat is vettek, szövettani vizsgálatra. Gondolom szövettanra a kimetszett részeket azért küldtek, hogy megállapíthassák esetleges rosszindulatú daganat esélyét. Kérdésem ehhez kapcsolódik leginkább, azaz, hogy milyen gyakori a rosszindulatú daganat kialakulásának az esélye, ill. az én helyzetemben ennek esélye milyen mértékben állhat fent. Hogy a Doktor Úr esetlegesen pontosabb kórképet kaphasson leírom az ambuláns kezelőlap részleteit is: Ambuláns kezelőlap: Kért konzílium ENDOKONZ - endoscopiai konzílium Vizsgálat eredménye: Gastroscopia: A nyelőcső lumene norm. tág. A cardia szűk, heges, az eszköz éppen átvezethető rajta. Benne a mellső fal irányában csillag alakú heg látszik, vele szemben lineáris erosio. Biopsiákat vettünk. A gyomorban híg secretum. Vaskos redők. Antralisan errodalt nyh. élénk peristaltica. A pylorus szabadon átjárható. Duodenoscopia: A bulbus és postbulb. duod. kóros nélkül. Előre is köszönöm a segítségét! Tisztelettel: M.János

        WEBBeteg szakértő válasza a nyelőcsőfekély témában

        Tisztelt M. János!

        A nyelőcsőtumor az összes daganatos megbetegedés 2%-át adja, Magyarországon ez körülbelül évi 400 új beteget jelent. Az Ön által leírt panaszok és tünetek sokkal inkább éveken át fennálló reflux-betegségre és ennek szövődményeként kialakult nyelőcső-szűkületre utalnak, az endoszkópos leírás is ennek megfelelő. Az elküldött biopsziás minta tényleg a rosszindulatúság kizárását szolgálja, megnyugtatására annyit tudok mondani, hogy a tumoros folyamatok általában vérzékeny, kifekélyesedő massza képében jelennek meg, ilyet az Ön esetében nem észleltek.

        Üdvözlettel:  Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-21 09:02:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 12:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: