• Mi van a számban?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! 23 éves nő vagyok. Az elmúlt két-három hónapban a következőket tapasztaltam: Munkába járáskor (gyerekkorom óta) teát, ásványvizet hordok magammal egy kis műanyag palackban, azt az üvegből közvetlenül fogyasztom. Az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy ezekben a műanyag palackokban, belül helyenként (nem az üveg szájánál, hanem inkább az oldalán) penészfoltok jelentek meg. Egy hét sem telik bele és már a fekete pontocskák megjelennek, majd ezek növekednek napról napra. Fogaimat rendszeresen mosom, fogkefémet rendszeresen cserélem, fogászati szűrésen is nemrég vettem részt, az üvegeket is rendszeresen kiöblítem. A történethez hozzátartozik, hogy kb 5 évvel ezelőtt volt egy gombaszerű fertőzés a számban, ami olyan mértékű volt, hogy beszélni sem tudtam a fájdalomtól, illetve belázasodtam. Ekkor felkerestem a háziorvosom, aki felírt egy ecsetelőt, és azt a tanácsot adta, hogy cseréljem gyakrabban a fogkefém. Az ecsetelőt nem igazán tudtam használni a számomra elviselhetetlen íze miatt, de szinte magától helyre jött a szám egy hét alatt. Az ínyem is nagyon érzékeny, nagyon könnyen felsértem, de ezt fertőtlenítős ecsetelőkkel (pld.gingisol) hamar helyre tudom hozni. A kérdésem az lenne, hogy összefügghet-e ez a két "történet" és mi okozhatja ezt, esetlegesen milyen szakorvoshoz forduljak, mert a házi orvosom nem foglalkozik ezzel. Illetve ez a fertőzés (esetleg gomba) okozhatja-e az izületi gyulladásomat? (Góc-vizsgálaton kb 5 hónapja vettem részt az izületi gyulladásom miatt, de semmi szervi rendellenességet nem találtak) Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Papp Krisztina

        WEBBeteg szakértő válasza a szájgomba témában

        Kedves Papp Krisztina!

        Az emberi szájban baktériumok, gombák időnként vírusok dinamikusan változó flórát alkotnak, melynek elsődleges funkciója a védelem. Védi a szervezetet a külső mikroorganizmusok behatolása ellen. Ennek a feladatnak kitüntetett szereplői a Streptococcus viridans és a Lactobacillus baktériumtörzsek. A gombák közül elsősorban a candida lehet részese a szájflórának. A műanyag üvegekben megjelenő felrakódás eredetét nem tudom magyarázni, azt javaslom, vagy csak egyszer használja ezeket a palackokat vagy használjon üveg-palackot és ezt időröl időre (mondjuk hetente) főzze át. Ezen kórokozók csak akkor okozhatnak problémát, ha a szájflóra egynsúlya megbomlik, az immunrendszer meggyengül. Panasz esetén érdemes a rendszeres fogmosás mellett kúraszerűen szájvízet is használni, ez segít megelőzni a fogszuvasodást, az ínybetegségek megjelenését és kordában tartani a szájüreg mikroflóráját.

        Üdvözlettel:  Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-21 09:09:13; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 12:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: