• Hasmenés cukorbetegen, lisztérzékenység lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő!Az édesanyám miatt írok Önnek.Édesanyám kb 10 éve cukorbeteg,4 szer szúrja magát naponta.A probléma viszont az,hogy kb 1 éve hasmenése van.Már volt kórházba de nem találtak semmit.A hasmenék étkezés után következik be kb 5-10 perc múlva.szinte át is megy egyből rajta.A hasmenés hírtelen jön néha el se ér a wc ig.nagyon szenved szegény.A kérdésem az lenne hogy nem lehet e a lisztérzékenység az oka?Hol végzik el a vizsgálatot?köszönöm válaszát.Gaby

        WEBBeteg szakértő válasza a hasmenés témában

        Tisztelt Gaby!

        Lehet lisztérzékenység, de nem ez a legvalószínűbb diagnózis a tünetek alapján. Egy vérvétel során meg lehet határozni, hogy coeliakia (lisztérzékenyéség) jelen van-e, vagy nincs (nagyobb centrumokban elérhető a vizsgálat). A 10 éve fennálló cukorbetegség okozhat olyan idegbántalmat, amely károsítja a belek beidegzését (autonom neuropathia a neve), és a fent említett panaszokat okozhatja. Ha ez áll fent, a terápiája igen nehézkes. Gyakori, kis étkezés, hasfogók átmeneti használata, a széklet átmeneti visszatartása segíthet a panaszok enyhítésében.

        Tisztelettel:  Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-15 22:57:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 10:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: