• Székrekedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már gyermekkorom óta kűzdök székrekedéssel. Az utóbbi hónapokban ez annyira eldurvult, hogy - jó esetben - hetente egyszer tudok wc-re menni. Ekkor sem normális a székletem. Ülőmunkát végzek, délután viszont minden nap mozgok min. 1 órát. Sok rostot eszek, gyümölcsöt, zöldséget, évek óta csak ritkán - havonta kb egyszer - fogyasztok fehér kenyeret, lisztes élelmiszereket. Hetek óta fel vagyok fújódva, egyre elviselehtelenebb a puffadás. Szelek sem nagyon távoznak és hízni kezdtem. Próbáltam teákat inni, hashajtót szedni, de nem segít. Korábban, ami bevált székrekedés ellen, mára az sem ér semmit. Emellett alvászavarom is van, keveset tudok aludni, napközben pedig fáradt vagyok. Sokszor depressziós hangulatom van, ok nélkül kiborulok, ingerlékeny vagyok. Kérem segítségét és tanácsát, hogy mit tudok tenni, mert egyre nehezebben viselem el ezt a helyzetet. Üdvözlettel: Németh Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a székrekedés témában

        Kedves Németh Anikó!

        A lelkiállapot, a pszichés státus nagyban befolyásolja a vegetatív szervek müködését is. Leírása alapján veleszületett hajlama van a székrekedésre, és most ezt egyéb betegségek súlyosbítják. Bennem felmerül a pajzsmirigy alulműködés lehetősége (vérvétel során TSH szint meghatározás szükséges), de maga a depresszio is okozhatja a bélműködés romlását.

        Üdvözlettel:  Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-14 22:33:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 09:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: