• Gasztroenterológia zárójelentés értelmezés dr.Szigeti Nórához

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Szigeti Nóra ! Öntől a lentebb választ kaptam, amit nagyon köszönök. További kérdésem lenne: -- Tehát végeredményben, nekem mi a bajom? Sok a savam? -- Azokat a felmaródásokat mi okozta? Mert az elég nehezen tudom elképzelni, hogy az a néhány szem (sőt fél szem) Algoflex okozta... --Milyen következményekkel jár a rekeszizomsérv okozta zárófunkció helytelensége? Gondolom itt a zárófunkció a nyelőcső záródására utal... Egyébként azóta meglettek a szövettani eredmények, teljesen negatív. Sőt a hasi ultrahang is. Köszönettel, Jánosi Bertalan ---------------------------------------------- "Kedves Kérdező! A hiatus hernia rekeszsérvet jelent, nagyon gyakori állapot, amikor a gyomorszáj és a rekesz nem egy magasságban helyezkedik el (a gyomor egy része-Önnél ez 2 cm-a mellüregbe visszacsúszik), így a zárófunkció sem teljes. A diffúzan körkörösen elhelyezkedő savhaematinos erosiok olyan apró, felületes, kis emésztett vérrel fedett nyálkahártya sérülések, amik Önnél pl. betudhatóak az Algoflex forte szedésének. A szövettani vizsgálat pl. arra is választ ad, hogy van-e ún. Helicobacter pylori fertőzése, ami kezelendő. " És itt az eredeti zárójelentés: ""-- Oesophago-gastro-duodenoscopia: az eszköz levezetése akadálytalan, kb. 2 cm nagyságú hiatus hernia látható. A fornix ép, a gyomorban kp mennyiségű váladék van, a perisztaltica kp élénk. A gyomor redőzet szabályos, a nyh-n diffuse körkörösen savhaematinnal fedett erosio vannak. (Néhány nappal korábban hasi görcsei miatt Algoflex fortet használt.) A pylorus ép, átjárható, a bulbusban és post bulbarisan kóros nem látható. -- Hystológia I mélyduodenum II antrum III corpus -- Diagnosis: Hiatus hernia. Gastritis diffusa erosiva. Cholelith? "

        Dr. Szigeti Nóra válasza a rekeszsérv témában

        Kedves Kérdező! Sajnos nagyon kevés Algoflex is okozhat nyálkahártya eltérést. Ezen kívül a leggyakoribb ok valóban a túlzott gyomorsav termelődés, de számtalan egyéb ok is eredményezheti: pl. epe, alkohol stb., nehéz lenne megmondani, hogy Önnél mi volt az ok. A rekeszizomsérv legnagyobb hátránya, hogy a gyomorban lévő tartalom könnyebben visszajut a nyelőcsőbe, és ott nyálkahártya sérülést (nem minden esetben) és panaszokat (szintén nem minden esetben) okozhat.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2012. május 20., 22:30; Megválaszolva: 2012. május 22., 15:15

        Tudjon meg többet: rekeszsérv
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Szükségem lenne a segítségére. Igyekszem a lehető legjobban leírni a problémámat ami immár több mint egy éve tart. A tünetek súlyossága a dohányzásról való leszokás után jelentkeztek és erősödtek. Május óta...