• Gasztroenterológia zárójelentés értelmezés dr.Szigeti Nórához

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Szigeti Nóra ! Öntől a lentebb választ kaptam, amit nagyon köszönök. További kérdésem lenne: -- Tehát végeredményben, nekem mi a bajom? Sok a savam? -- Azokat a felmaródásokat mi okozta? Mert az elég nehezen tudom elképzelni, hogy az a néhány szem (sőt fél szem) Algoflex okozta... --Milyen következményekkel jár a rekeszizomsérv okozta zárófunkció helytelensége? Gondolom itt a zárófunkció a nyelőcső záródására utal... Egyébként azóta meglettek a szövettani eredmények, teljesen negatív. Sőt a hasi ultrahang is. Köszönettel, Jánosi Bertalan ---------------------------------------------- "Kedves Kérdező! A hiatus hernia rekeszsérvet jelent, nagyon gyakori állapot, amikor a gyomorszáj és a rekesz nem egy magasságban helyezkedik el (a gyomor egy része-Önnél ez 2 cm-a mellüregbe visszacsúszik), így a zárófunkció sem teljes. A diffúzan körkörösen elhelyezkedő savhaematinos erosiok olyan apró, felületes, kis emésztett vérrel fedett nyálkahártya sérülések, amik Önnél pl. betudhatóak az Algoflex forte szedésének. A szövettani vizsgálat pl. arra is választ ad, hogy van-e ún. Helicobacter pylori fertőzése, ami kezelendő. " És itt az eredeti zárójelentés: ""-- Oesophago-gastro-duodenoscopia: az eszköz levezetése akadálytalan, kb. 2 cm nagyságú hiatus hernia látható. A fornix ép, a gyomorban kp mennyiségű váladék van, a perisztaltica kp élénk. A gyomor redőzet szabályos, a nyh-n diffuse körkörösen savhaematinnal fedett erosio vannak. (Néhány nappal korábban hasi görcsei miatt Algoflex fortet használt.) A pylorus ép, átjárható, a bulbusban és post bulbarisan kóros nem látható. -- Hystológia I mélyduodenum II antrum III corpus -- Diagnosis: Hiatus hernia. Gastritis diffusa erosiva. Cholelith? "

        Dr. Szigeti Nóra válasza a rekeszsérv témában

        Kedves Kérdező! Sajnos nagyon kevés Algoflex is okozhat nyálkahártya eltérést. Ezen kívül a leggyakoribb ok valóban a túlzott gyomorsav termelődés, de számtalan egyéb ok is eredményezheti: pl. epe, alkohol stb., nehéz lenne megmondani, hogy Önnél mi volt az ok. A rekeszizomsérv legnagyobb hátránya, hogy a gyomorban lévő tartalom könnyebben visszajut a nyelőcsőbe, és ott nyálkahártya sérülést (nem minden esetben) és panaszokat (szintén nem minden esetben) okozhat.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Szigeti Nóra
        Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2012. május 20., 22:30; Megválaszolva: 2012. május 22., 15:15

        Tudjon meg többet: rekeszsérv

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Szep napot!kerdesem a kovetkezo.mar evek ota pontossan kb 7 eve tart,sokszor vannak gyomor fajdalmaim.hol bal oldalt lejebb faj ilyen ego tompa olykor nyomo erzesel de nem allandoan hanem luktetes szeruen.de van hogy honapokig nemerzem.a gyomor szajnal is...
        Üdv. Tavaly novemberben mellkasi fájdalomra Fordetolt kaptam. 3 napra rá, rosszullét, hányinger, émelygés, köldök körüli fájdalom. Az ügyelet szerint, gasztroenteritisz...kaptam Normixot. 1 hét után elmult a fájdalom, majd 2 honapra rá...
        Tisztelt doktor nő, doktor úr! Azért írok Önnek, mert már hónapok óta gyomor fájdalmaim vannak.A tünetek a következők: gyomorfájdalom, émelygés, hányinger, ritkán hasmenés. A tünetek nem mindennaposak, de hetente többször is előfordul....
        Tisztelt doktor nő/úr! Az én problémám kb.10 éve kezdett a figyelem központjába kerülni az életemben.Előre bocsátom hogy Szerbiából jelentkezem és semmi féle diagnózist nem tudtak felállítani.A gondom akkor kezdődött amikor egyik éjjel...
        Tisztelt Dr Nő/ÚR! Dyspepsiás panaszok miatt végzett H2 kilégzés során laktózterhelés pozitív, Vékonybél dysbacterosis, Fruktózintolerancia. Lapos kemányítőterhelés miatt 3x1 Kreon 25000 szedek.Hisztamin intolerancia (DAO) értékem 34. rTG...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszertárban kapható glutén-teszt mennyire megbízható? Felmerült, hogy esetleg további tüneteim (pajzsmirigy alulműködés, vashiány, stb.) okozója a gluténérzékenység lehet, de a...
        Tisztelt Dr Nő/Úr Fruktóz malabszorpció-t állapítottak meg nálam a közelmúltban. 38 éves vagyok és eddig soha nem volt próblémám a gyümölcsök evésével. Kb 6 hónapja kezdődtek a próblémáim. Azt szeretném kétdezni ezen betegségnek mi...
        Tisztelt Dr.Nő/Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, édesapám már régóta szenved bélgörcsöktől, volt már tükrözésen de az egyik kanyar a bélben annyira éles, hogy iszonyatos fájdalommal járt.Szeretném tudni,hogy valahol...
        Lenne egy körülbelül 1 hónapja fennálló problémám. Étkezés után( minimális étel bevitele után is) fel puffad a hasam. Pár hete már görcsölök is alhasi tájékon, övszerűen, valamint gyomorszáji tájékon. Az erősebb fájdalmak hajnali...
        Tiszteletem!, Több mint fél éve vannak gyomorpanaszaim, minden reggel úgy ébredek, hogy fáj a gyomrom a köldököm felett, illetve kb 2 hetente kialakul ezen a helyen egy nagyon intenzív fájdalom, ami hajnal 2-3 óra körül felébreszt, nem tudok...
        Olyan problémával küzdök amit nem nagyon tudok már hova tenni!Sajnos az életem nem valami nyugodt mostanában!December óta egy nagy trauma után hipochondriával küzdöttem ami enyhe pánikrohamokkal társult!Most voltam kórházban mert antibiotikum...
        Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi probléma megválaszolásában kérném segítségét. Nekem 2 hónappal ezelőtt, egy korábbi antibiotikumos kezelés miatt clostridium difficile fertőzésem lett,melyet székletmintából mutattak ki.Nagyon erős nyákos...
        Tisztelt Doktor Ur! Évek óta vannak bizonytalan étkezéssel összefüggő, időnként jelentkező jobb bordaiv alatti fájdalmaim. 2012-ben az UH vizsgálat eredménye szerint az epeváladék mellett kevés sludge volt, kő nem volt látható, az epeutak...
        Tisztelt Doktorúr, Doktornő! Azzal fordulok ismét önhöz hogy nem rég feltett kérdésben megfogadtam az orvos tanácsát elmentem urulógushoz. Mindent rendben találtak! Elküldtek UH-ra ott is minden redben volt. Elküldtek sebészetre ott is minden...
        Üdvözlöm! 2012 december óta szenvedek hol erősebb,hol gyengébb nyelőcsőre tapadt váladékkal,amit nem tudok lenyelni.Éjszaka ha felébredek,nem tudok az állandó nyeldeséstől vissza aludni. Nagyon zavar már ez az állapot.Gyomrom nem fáj,nem...
        Tisztelt Doktor Úr! Tisztelt Doktor Nő! Július utolsó két hetében külföldön nyaraltam egy baráti társasággal. Ugyanazokon a helyeken jártunk és ugyanazokat az ételeket ettük. Augusztus 01. napján indultunk vissza. Aznap reggel kétszer volt...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Hasmenésem évek óta tart. Főként délelőtt 2-3 alkalom, de nem ritka a délutáni órákban sem 1-2 látogatás a mosdóban. Nem feltétlenül étkezés után jelentkezik, esti órákban nagyon ritka. Szinte minden növényre...
        Tisztelt Tanácsadó! Kolonoskopiai kivizsgáláson vettem részt, teljes altatásban, amiatt, hogy gyakran hasmenésem volt és a székletben vért találtak... A kolonoszkopiai vizsgálat nem talált semmi rendelleneset.Azóta a hasmenésem is...
        Eloszor is elnezest az ekezet hiany miatt, kulfoldon elek. Szeretnem tudni mit lehet tenni, ha valakinek (19 eves fiatal lany, stresszes elet) az ideg vagy stressz a gyomrara megy, reggel azzal kezdi a napot hogy mennie kell hanyni, es naponta tobbszor is,...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 3 hónapja szedek Sotret (10 mg - napi 2 db) tablettát aknés bőr miatt. Az elmúlt 1 hétben jobb oldalam sajogni kezdett, illetve émelygés jelentkezett. Emellett székrekedés és bűzös hasmenés felváltva...