• Gasztroenterológia zárójelentés értelmezés dr.Szigeti Nórához

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Szigeti Nóra ! Öntől a lentebb választ kaptam, amit nagyon köszönök. További kérdésem lenne: -- Tehát végeredményben, nekem mi a bajom? Sok a savam? -- Azokat a felmaródásokat mi okozta? Mert az elég nehezen tudom elképzelni, hogy az a néhány szem (sőt fél szem) Algoflex okozta... --Milyen következményekkel jár a rekeszizomsérv okozta zárófunkció helytelensége? Gondolom itt a zárófunkció a nyelőcső záródására utal... Egyébként azóta meglettek a szövettani eredmények, teljesen negatív. Sőt a hasi ultrahang is. Köszönettel, Jánosi Bertalan ---------------------------------------------- "Kedves Kérdező! A hiatus hernia rekeszsérvet jelent, nagyon gyakori állapot, amikor a gyomorszáj és a rekesz nem egy magasságban helyezkedik el (a gyomor egy része-Önnél ez 2 cm-a mellüregbe visszacsúszik), így a zárófunkció sem teljes. A diffúzan körkörösen elhelyezkedő savhaematinos erosiok olyan apró, felületes, kis emésztett vérrel fedett nyálkahártya sérülések, amik Önnél pl. betudhatóak az Algoflex forte szedésének. A szövettani vizsgálat pl. arra is választ ad, hogy van-e ún. Helicobacter pylori fertőzése, ami kezelendő. " És itt az eredeti zárójelentés: ""-- Oesophago-gastro-duodenoscopia: az eszköz levezetése akadálytalan, kb. 2 cm nagyságú hiatus hernia látható. A fornix ép, a gyomorban kp mennyiségű váladék van, a perisztaltica kp élénk. A gyomor redőzet szabályos, a nyh-n diffuse körkörösen savhaematinnal fedett erosio vannak. (Néhány nappal korábban hasi görcsei miatt Algoflex fortet használt.) A pylorus ép, átjárható, a bulbusban és post bulbarisan kóros nem látható. -- Hystológia I mélyduodenum II antrum III corpus -- Diagnosis: Hiatus hernia. Gastritis diffusa erosiva. Cholelith? "

        Dr. Szigeti Nóra válasza a rekeszsérv témában

        Kedves Kérdező! Sajnos nagyon kevés Algoflex is okozhat nyálkahártya eltérést. Ezen kívül a leggyakoribb ok valóban a túlzott gyomorsav termelődés, de számtalan egyéb ok is eredményezheti: pl. epe, alkohol stb., nehéz lenne megmondani, hogy Önnél mi volt az ok. A rekeszizomsérv legnagyobb hátránya, hogy a gyomorban lévő tartalom könnyebben visszajut a nyelőcsőbe, és ott nyálkahártya sérülést (nem minden esetben) és panaszokat (szintén nem minden esetben) okozhat.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Szigeti Nóra
        Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2012. május 20., 22:30; Megválaszolva: 2012. május 22., 15:15

        Tudjon meg többet: rekeszsérv

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Címzett! Régóta tudom,hogy sok a gyomorsavam.Szedtem is rá gyógyszert de aztán abba hagytam.Pár éve megint küszködöm vele sokszor evés után begörcsölök.Egy éve van nálam az,hogy ha olyat eszek mint pl. alma aminek van keményebb...
        Tisztelt Plósz Doktor Úr! 3 napja nyelöcsőgörcsöm van, legfőképp étkezés és ivás után. Olyan szinten, hogy még a fülembe is belesugároz a fájdalom, a torkom is fáj. Mivel refluxos vagyok, nem tudom, hogy most az őszi időnek köszönhetem...
        Tisztelt Doktornő /úr! Egy hasonló korú jóbarátom érdekében kérdeznék. 3-4 hetente kb 2-3 napig friss piros vérben úszik a széklete. Olykor nagyobb vérveszteség is jellemző. Néha erőlködés nélkül is megjelenik ez a panasz. Hasmenés...
        A napokban megkapott vérképemmel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. 2 éve tartó, vissza-visszatérő jobb alhasi panaszokkal fordultam gasztroenterológushoz, aki passage röntgenre, valamint laborra küldött el. A passage teljesen negatív...
        -majonézes hidegtálak,pl. tojás saláta,sajtsaláta napi 15 dkg? -rizs natúr,paradicsommal 12 dkg? -burgonya főzelék kefirrel, joghurttal? -joghurt,kefir, 300-450 gramm -natúr sajt sovány 20 dkg,ezt eszem most is. - trapista sajt 20 dkg ? -tejet...