• Alacsony HGB

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 30 éves, és második terhességemmel 32 hetes kismama vagyok,a haemoglobin szintem 86g/l (fehérvérsejtszám:13.40,lym:1.70, myd:1.06,gra:10.70,lymphocyta%:12.60, monocyta%:7.90,granulocyta%:79.60, vörösvérsejtszám:3.17,haemoglobin:86g/l, haematocrit:24.70%,Átl.vvt térfog.: 78fl, átl.hgb tartal.:27,10 pg, átl.vvt-hgb cc.:347.00g/l, vvt eloszlás 45.30, thrombocyta szám:220.00, thrombocyta%:0.18, átl.thr térf.:8.20 fl, thr %-os eloszl.:12.00). A terhesség elején a haemoglobin 114g/l-ről indult, 4 hete 98g/l volt. Vaskészítményt eddig naponta 1 szem Ferro-folgammát szedtem. 1998-ban diagnosztizáltak nálam colitis ulcerosát.Akkor (10 éve)vért is kaptam, mert a haemoglobinom 77g/l volt. Colitis ulcerosaval jelenleg (kb.2éve)tünetmentes vagyok.A kérdésem a következő: nem activ colitis ulcerosa okozhat-e alacsony haemoglobin szintet (a terhesség előtt is szinte az összes vérképen 100 körül mozgott), illetve csupán a terhesség miatt lecsökkenhet-e ennyire (86.00g/l) a haemoglobin szint, ha a csökkenésnek más oka van, mi lehet az? A haemoglobin ilyen mértékű csökkenése milyen hatással lehet a baba egészségére? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Nagy Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Tisztelt Nagy Katalin!

        A vérkép csökkenése természetes a terhesség előrehaladásával, egyrészt nő a vértérfogat, így "hígul" a vér, természetesen csökken a haemoglobin-érték. A paraméterek alapján Önnek ehhez még vashiány is társul, mely a gyermekáldás során a fokozott igény miatt súlyosbodik. A colitis ulcerosa inaktív szakában is lehet vasfelszívódási zavara. Javaslom, hogy szedjen 2-3x1 tablettát a Ferro-folgammából, illetve fogyasszon vörös húsokat. A magzat számára  ilyen szintű vérszegénység nem okoz problémát.

        Tisztelttel,  Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-12 09:01:54; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 08:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: