• IBS és vastagbélrák tünetei között mi a különbség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 20 éves nő vagyok és immáron lassan egy éve küszködök emésztési gondokkal. Rengeteget büfögök illetve az altáji szelek sem kímélnek, ami rendkívül kellemetlen, de talán a legkevésbé aggasztó tünetem. Ami jobban zavar az az, hogy nagyon sokszor émelygek, fáj a gyomrom, sokszor sav is feljön a nyelőcsövembe és a hasam különböző területein is szúró vagy tompa fájdalmakat érzek időközönként. Van hogy tünetmentes vagyok, máskor ez az állandó fájdalom hetekig elhúzódik. Az elmúlt 3 hónapban két alkalom volt, hogy éjszaka felkeltem és hánytam minden előjel és utóbetegség nélkül. Voltam a panaszaimmal a háziorvosomnál, aki szerint irritábilis bélszindrómám, avagy valamilyen bélgyulladásom lehet/lehetett és a diéta rá a megoldás. Nos, mivel két évvel ezelőtt ugyanezt a diagnózist állította fel nekem más panaszokra (akkor annyira görcsölt az alhasam jobb oldala, hogy vakbélre gyanakodtak először majd azt kizárták). Így őszintén bevallom megingott a bizalmam a háziorvosomban, ezért kérném az Ön tanácsát is, avagy mire utalhatnak így a leírtak alapján a tüneteim? És hogyan lehet megkülönböztetni az IBS-t egy bélráktól? Sajnos már ettől rettegek, hogy túl késő, és a pár évvel ezelőtti görcsök ennek a kialakulását jelezték. Köszönöm a válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a vastagbélrák témában

        Panaszai reflux betegségnek (gyomorfájás, savas reflux), fokozott levegőnyelésnek (böfögés) illetve irritabilis bél szindrómának felelnek meg (egyéb hasi tünetek). Ez utóbbit erősíti a hosszas fennállás, lényegében változatlan tünetek, illetve életkora és társbetegsége. A vastagbélrák leggyakoribb tünete a székelési habitus (szokások) megváltozása, vér a székletben illetve a fogyás.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2012. január 24., 21:55; Megválaszolva: 2012. január 25., 16:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: