• Mire utalnak ezek a máj adatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Fiam 21 éves, az elmúlt 1-1.5 évben több, mint 20 kilót fogyott, a normál labor eredmények nem mutattak semmit, IBS-re gyanakodtak. Tegnap elment végül egy máj és hormon vizsgálatra, ahol kiugróan magas értékek voltak a májenzimek között: GOT: 295 (ref: 0-37) GPT: 117 (ref: 0-40) CK: 2566 (ref: 24-195) A többi érték normális, hormon eredmények folyamatban. Ezek őrületn kiugró értékek, mire utalhat ez???

        Dr. Plósz János válasza a májenzim témában

        A kiugróan magas érték a CK, ez azonban nem máj eredetű, hanem valamilyen izomsérülésre utaló eltérés (ehhez kacsolódóan emelkedhet meg a GOT-GPT szint is kisebb mértékben). A CK-értéken belül vizsgálható ennek eredetete is (szívizom, vázizom vagy központi idegrendszeri). Ha egyértelműen vázizom-eredet igazolódik, izom-biopszia lehet a következő vizsgálat.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. december 14., 12:55; Megválaszolva: 2011. december 15., 11:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: