• FNH a máj bal lebenyén

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr! Cypromix fogamzásgátlót szedtem kb. 4 évig. Az elmúlt fél évben, adódtak problémáim: libidó csökkenés, hízás, amit a gyógyszernek tudtam be. Emellett ekcémás tüneteim is voltak és ezzel kezdődött tulajdonképpen minden. Az okát igazából nem tudta kideríteni a bőrgyógyász, így elmentem kivizsgálásokra. Közben a gyógyszert abbahagytam, szerettem volna váltani, az orvos mindenféle vizsgálat nélkül fel is írt egy új fogamzásgátlót (nem szedem). Voltam laborban, ami kimutatta, hogy a trombocitám,neutrofil számom, a süllyedésem (65), a fehérvérsejtem, trigliceridem, gamma gt-m igen magas. Mentem tovább székletmintát adni, ahol minden negatív lett, majd meglátogattam az ultrahangot, hasi ultrahang céljából. Ott viszont igencsak megijedtem, ezt az összegzést kaptam: A máj kisfokban megnagyobbodott, a bal lebeny szinte egészét kitölti egy 100x75x67 mm-es a környezeténél csak minimálisan echoszegényebb, inhomogén képlet melyben kerékküllő-szerű erezettség figyelhető meg. Az V-ös segmentumban egy 7mm-es, a VII-es segmentum határán egy 12 mm jól határolt echodús képlet található. Igazából arra lennék kiváncsi, hogy ez a "tünet" mennyire vezethető vissza a fogamzásgátlóra? Hogyan nőtt ez oda a májra, és eltűnik-e magától vagy beavatkozás szükséges? Kaptam beutalót a hepatológiára, de elég sokára kaptam időpontot és nem hagy nyugodni a dolog. Fájni, nem fáj semmim, igazából tünetmentes vagyok. Mindezek felett sosem volt semmilyen kórházi "ügyem", így nagyon félek egy esetleges műtéttől. Kérem segítsen! Köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a FNH témában

        A fogamzásgátló szedésének szerepe lehet a máj különböző elváltozásaiban (focal sparing, nodularis hyperplasia). Az ultrahang által leírt elváltozás mérete tényleg jelentős, emiatt illetve a laboreltérések miatt mindenképp érdemesnek gondolnám az elváltozás szövettani tisztázását. Ezt májbiopszia révén lehet megtenni. A mérete illetve elhelyezkedése miatt lehet hogy tényleg műtét lesz indokolt, mert bizonyos mérethatár (5-6 cm) fölött fizikailag sérülékennyé valhat az elváltozás.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. december 08., 20:27; Megválaszolva: 2011. december 10., 10:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: