• Szalmonella kisgyermeknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr, Kisfiamnál kb. 2,5 hónapja kezdődtek a panaszok, napi több (kb. 4) székletürítés, mely gyakran volt zöldes, híg, és a szaga is más volt, olyan erjedtebb. Végeztek széklettenyésztést, a gyerekorvos addig is, míg megjön az eredmény, javasolta antibiotikum szedését, campylobacter-re gyanakodott, mivel a leírtakon kívül más tünete nem volt a kisfiamnak. Így kb. 4-5 napig Klacidot kapott, aztán megkaptuk az eredményt: szalmonella. A doktornő ekkor leállította a gyógyszerszedést (ami valóban nem is használt), és azt mondta, csak probiotikum kell a továbbiakban, majd szép lassan elmúlik. Azóta már javult a helyzet, átlag napi 2-3 alkalommal van széklete, ami az esetek nagyobb részében egész normálisan néz ki, de még mindig rendszeresen (kb. 2 naponta) fordul elő hígabb, sötétzöldes, nyálkásabb széklet. Sok foga tört elő mostanában kisfiamnak, de anyósom szerint nem lehet mindent erre fogni, ő azt javasolja, hogy adjak neki kifejezetten kímélő, diétás étrendet, mossak, fertőtlenítsek mindent, stb. Ön szerint szükség lenne a tenyésztés megismétlésére; lehetséges lenne, hogy még mindig nem múlt el teljesen a szalmonella, és kezelést igényelne a dolog? Vagy esetleg arról lenne szó, hogy nagyon megviselt a gyermek emésztőrendszere, és diétásabb étrend kell neki? Ha igen, mit adhatnék? Reggel-este kb. 2,5-3 dl HA-s tápszert iszik, tízóraira, uzsonnára alma vagy banán, gabona-vagy rizspéppel, időnként joghurttal, ebédre főtt zöldség (répa, krumpli, paradicsompüré, brokkoli - nagyjából ezek variációi), vagy tészta, rizs, feltétnek hús, főleg csirke, időnként tengeri hal vagy tojássárgája. A darabos ételekkel hadilábon áll, kanálból elfogadja, amiben puha darabok vannak, de csak, ha van mellé sok pép/szósz; kézbe adott kaja nem érdekli (kenyér, kölesgolyó, hasonlók). Mit adhatnék még, hogy változatosabbá tegyem az étrendjét amellett, hogy kímélő is legyen? Kell-e esetleg gyulladásos bélbetegségre gyanakodni? (Sajnos örökölhetett hajlamot.) Köszönöm.

        Dr. Balogh Andrea válasza a szalmonella, hasmenés témában

        Kedves Kérdező! A gyulladásos bélbetegség miatt ne aggódjon az nem ennek a korosztálynak a betegsége. Ahogy leírta a kicsi változatosan étkezik és főleg egészségesen. A Salmonella sajnos van, hogy több hónapon keresztül a szervezetben van. Az ellen gyógyszert csak csecsemőkorban illetve idős korban érdemes adni, mert különben a Salmonella még tovább fog a szervezetben tartózkodni. A Protexin Restore-t jó szívvel javaslom folyamatosan adva napi 1x1 tasakkal illetve a Salmonella nem szereti a savanyú dolgokat, így ha a kisfia elfogadja érdemes lenne neki adni. Ismételt tenyésztésre szükség nincs, mert terápiás konzekvenciája nincs azaz a kezelés módján nem változtat. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2011. december 05., 12:09; Megválaszolva: 2011. december 09., 21:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: