• Vitaminok felszívódási ideje - rostok felszívó hatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm, Nem találtam információt sehol a következő dologgal kapcsolat, ezért fordulok a Tisztelt Doktor Nőhöz/Úrhoz. Sokat olvastam a rostok jótékony, tisztító hatásairól, hogy a salakanyagokat magukba szívják ezáltal tisztítják a vastagbelet, valamint tisztítják a vastagbél falát is. Felmerült bennem a kérdés, hogy a rostok valószínűleg nem válogatnak milyen anyagot szívnak magukba, így nemcsak a toxikus anyagokat, hanem a hasznos anyagokat is magába szívhatják (gondolom). Namármost, ha én vitamindús ételt fogyasztok és pl. tönkölybúza kenyeret eszem hozzá (annak 50%-a rost), nem áll-e fenn az a lehetőség, hogy a rostok rögtön magukba szívják a körülöttük lévő vitaminokat, hasznos tápanyagokat is mire azok felszívódhatnának. Ezt szeretném elkerülni (már ha helytálló, vagy valamelyest helytálló a fenti elgondolásom). Tehát a kérdésem, hogyan célszerű megtenni a táplálékbevitelt, hogy a rostok lehetőleg a toxikus anyagokat szívják magukba, nem pedig a hasznos vitaminokat, nyomelemeket még mielőtt azok felszívódhatnának. Gondolok itt olyan megoldásra, hogy pl. a vitamin és nyomelem-dús táplálék bevitele után várjak x órát és csak azt követően vigyek be nagymennyiségű (pl. 0,3-0,5 kb tönkölybúzakenyeret) rostos élelmet, hogy az akkor tisztítsa a belet, ha már a vitaminok nagy része felszívódott és ne azokat "tisztítsa ki" hasznosulásuk előtt. Ha túl bonyolult kérdéskört feszegetek azzal is beértem, ha ajánlanak irodalmat e témában, nem várom el természetesen, hogy hosszú időigényes választ írjon, bizonyára sok és ennél égetőbb kérdéseket is kap. Köszönettel: Aranyossy Csaba

        Dr. Szigeti Nóra válasza a rostdús táplálkozás témában

        Kedves Kérdező! A rosttartalmat a vastagbél baktériumai bontják, aminek hatására olyan irányú vegyhatásváltozás következik be, ami a kóros baktériumok elszaporodását némileg csökkenti. Megköti a vizet, így növeli a béltartalom mennyiségét, lágyabbá teszi a székletet, serkenti a bélmozgást. Nem szívja fel a toxikus és a hasznos anyagokat sem, nem szükséges a bevitt anyagokat "időben eltolva" fogyasztani.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. december 05., 09:07; Megválaszolva: 2011. december 07., 09:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: