• Édesapám májzsugor

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!Úr! Édesapám 62 éves, idén márciusban alkoholos májzsugort állapítottak meg nála (volt gyomor és végbéltükrözése, mindkét esetben találtak sebeket). sajnos továbbra is ivott. a jelenlegi állapota nagyon aggasztó. vérzik az orra, a végbélnyílása. vizesedik a lába, a hasa óriási. ereje egyáltalán nincs, bár még ellátja magát. enni nem eszik, naponta maximum fél liter vizet iszik (alkoholt kb 1 hete nem.) kórházba nem hajlandó menni, ahogy olvastam minimum egy hasleszívásra lenne szüksége. vízhajtót szed, napi kettőt, de nem használ. én vettem neki Máriatövis olajat, nem veszi be. azt szeretném kérdezni, hogy mit tehetnék érte??? meddig tartható ez az állapot? ha esetleg sikerülne kórházba vitetni, még visszafordítható ez a folyamat? nagyon aggódóm érte és tudom, hogy minden okom meg is van rá. tudom, hogy minden eset más, de meddig fog még szenvedni? előre is nagyon köszönöm a válaszát! szilvia

        Dr. Szanyi Andrea válasza a alkoholos májzsugor témában

        Kedves Kérdező! Az Ön Édesapjánál a májzsugorodás előrehaladott stádiuma áll fenn. A leirtak alapján valószínű, hogy a hasában is nagyobb mennyiségű folyadék (ascites) van. Ilyenkor a szájon át szedett vízhajtók nem eléggé hatásosak. A testnyílásokból történő vérzés is rossz jel, véralvadási zavarra utal. A fennálló tünetek miatt mindenképpen javasolt a kórházi kezelés, valamennyit lehet javítani az állapotán, a hasi folyadékot, lábvizesedést lehet csökkenteni. Ha az alkoholt végleg elhagyja előfordulhat, hogy a mája még tud valamelyest regenerálódni, bár látatlanban ez nem megítélhető.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. december 03., 18:37; Megválaszolva: 2011. december 06., 18:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: