• Clostridium difficile

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Arról szeretném kérdezni, hogy mennyire veszélyes az rám a családomra, ha székletemben clostridium difficile A és B toxint találtak, de baktérium nem tenyészett ki?Milyen óvintézkedést ajánl?A gasztoenterológus nem enged dolgozni(próbaidős vagyok!!), a háziorvos engedett volna,de meggondolta magát, a gyerekorvos szerint nyugodtan mehetnek a gyerekeim iskolába, bölcsibe. Óvodában dolgozom.Ha az ottani gyerekeket veszélyeztetném, akkor a sajátjaimat miért nem? Az elmúlt időszakban sok gyógyszeres, antibiotikumos kezelés alatt estem át, ami számomra az IBS, és kontaminált bélszindróma miatt veszélyes, de elkerülhetelen volt, sőt a továbbiakban is kell majd még fogászati és urulógiai kezelés. Jelenleg Ranithidin mellett szedem a Kliont 10 napig, de érzem be van gyulladva a nyelőcsövemtől végig a vastagbélig.Tartok tőle, hogy ez ördögi kör, de akkor mi a megoldás?Ráadásul tejcukor, szója érzékenységem miatt sem mindegy mit szedek. Mostanában sok gyulladás jelentkezett a szervezetemben, nem értem miért jött össze ennyi minden.Ez olyan rendellenes.Remélem nem a kontamináció terjedt tovább a szerveimre? Kaptam rá ugyan Normix-ot régebben, de ellenőrzést nem tartott az orvos szükségesnek. Sajnos a vizeletemben is sok baktériumot találtak, és rengeteget járok vécére, nagy mennyiségű vizelet ürül.Cukorm rendben, Urológus követ,egyebet nem látott,Nőgyógyászhoz küld. Engem azonban aggaszt, hogy úgy érzem kiszáradok.Amit iszok folyadékot fél óra-óra múlva átszalad rajtam. Száraz a szám, a torkom, a nyelőcsövem, és úgy érzem a beleim.Lehet, hogy ezért is vagyok fogékonyabb a fertőzésekre? Mi a véleménye? ?i lehet a probléma?hoyagn tudnék kitörni ebből az ördögi körből? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a Clostridium difficile fertőzés témában

        A clostridium difficile okozta hasmenés és bélgyulladás kifejezetten antibiotikum szedést követően fordul elő. A clostridium bárkinek benne lehet a bélflórájában, addig amíg túl nem növekszik (egyéb fertőzés, antibiotikum kezelés miatt), nincs vele probléma. Íg elkülönítést nem igényel (nyilván fokozott higiéne mellett). A nagy folyadékbevitel hátterében érdemes kizárni a hormonális illetve vese-eredetű okokat. Az antibiotikum mellett is érdemes elkezdeni pre- és probiotikum fogyasztását, ezen készítmények segíthetnek helyreállítani a normál bélflórát.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. november 25., 12:19; Megválaszolva: 2011. november 28., 17:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 2016.07.21-én jártam cöliákia teszten, ahol az alábbi eredményeket kaptam: EMA IgA - Negatív, tTG IgA 4,5 (Ref.Tart: 0-10), tTG IgG 10,9 (Ref.Tart: 0-10). Ekkor gasztroenterológus tanácsára gluténmentes diétába...
        Kedves doktor Úr /Nő! A panaszom a következő. Három napja elkaptam vmit, hánytam is egyszer, lázas voltam, hasmenésem is volt. Egy nap alatt lefolyt. A gondom az hogy két napja éjszaka nem tudok aludni, mert olyan érzésem van a nyelőcsőben,...
        Tisztelt Doktor Úr ! A gyermekemnek hónapok óta megy a hasa - főleg evés után. Egy ponton -jobb oldalt érez fájdalmat. Volt CT vizsgálaton. Több nyirokcsomó- de patológiás méretet nem ér el. A rectum oralis és középső harmadában...
        Tisztelt Doktor Úr! Hónapokig tartó puffadásos panaszok után, vastagbéltükrözést követően a következő a diagnózisom: Sigma diverculitis. Számtalan, ujjbegynyi gyulladt diverticulum található a szigmabélen. 40éves nő vagyok. 2, egymást...
        TISZTELETTEL KÉRDEZNÉM MIELÖTT MEGVENNÉM GYÓGYSZERT,HOGY IGAZ LEHET AZ ALÁBBI HIRDETÉS? Dr. Kovács Mariann, hepatológus, a budapesti Egészségtudományi Intézet klinikai gyógyszerterápiás és sürgősségi osztályának professzora. Fáj a...
        Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan problémával fordulnék Önhöz ami az utóbbi időben kezdődött nálam. Rendszeresen fellépő hányingerrel küszködöm. Általában étkezések után jelentkezik, illetve már minimális alkoholfogyasztás után. Tudni...
        Magas a GPT. Zavaros a látásom és néha sárgás a szemem. Lehet összefüggés? Karbamid 7,9 GPT 84 Gamma-GT 51 HDL 1,15 Triglicerid 2,17 Monocita 40,5 RDW 15,6 Ezek a csillagos eredményeim. Köszönöm a válaszát! Üdv.: Gábor
        Jònapot. 24éves nő vagyok, az elmult 6évem igen stresszes munkával telt. Az otthon sem volt nyugodt. Kb 3éve elkezdődött hasmenés napi rendszerességgel, jobb bal oldali igen erős görcsök. Pár hete, igen gyengének érzem magam, szédülök,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Néma epeköveim vannak. UH eredmény: „Az epehólyag folyadékot nem tartalmaz, egészét számos 5-15 mm-es kőreflex tölti ki. Az epeutak tágassága szabályos. Kérdésem, hogy okozhat-e ez megemelkedett koleszterinszintet?...