• Clostridium difficile

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Arról szeretném kérdezni, hogy mennyire veszélyes az rám a családomra, ha székletemben clostridium difficile A és B toxint találtak, de baktérium nem tenyészett ki?Milyen óvintézkedést ajánl?A gasztoenterológus nem enged dolgozni(próbaidős vagyok!!), a háziorvos engedett volna,de meggondolta magát, a gyerekorvos szerint nyugodtan mehetnek a gyerekeim iskolába, bölcsibe. Óvodában dolgozom.Ha az ottani gyerekeket veszélyeztetném, akkor a sajátjaimat miért nem? Az elmúlt időszakban sok gyógyszeres, antibiotikumos kezelés alatt estem át, ami számomra az IBS, és kontaminált bélszindróma miatt veszélyes, de elkerülhetelen volt, sőt a továbbiakban is kell majd még fogászati és urulógiai kezelés. Jelenleg Ranithidin mellett szedem a Kliont 10 napig, de érzem be van gyulladva a nyelőcsövemtől végig a vastagbélig.Tartok tőle, hogy ez ördögi kör, de akkor mi a megoldás?Ráadásul tejcukor, szója érzékenységem miatt sem mindegy mit szedek. Mostanában sok gyulladás jelentkezett a szervezetemben, nem értem miért jött össze ennyi minden.Ez olyan rendellenes.Remélem nem a kontamináció terjedt tovább a szerveimre? Kaptam rá ugyan Normix-ot régebben, de ellenőrzést nem tartott az orvos szükségesnek. Sajnos a vizeletemben is sok baktériumot találtak, és rengeteget járok vécére, nagy mennyiségű vizelet ürül.Cukorm rendben, Urológus követ,egyebet nem látott,Nőgyógyászhoz küld. Engem azonban aggaszt, hogy úgy érzem kiszáradok.Amit iszok folyadékot fél óra-óra múlva átszalad rajtam. Száraz a szám, a torkom, a nyelőcsövem, és úgy érzem a beleim.Lehet, hogy ezért is vagyok fogékonyabb a fertőzésekre? Mi a véleménye? ?i lehet a probléma?hoyagn tudnék kitörni ebből az ördögi körből? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a Clostridium difficile fertőzés témában

        A clostridium difficile okozta hasmenés és bélgyulladás kifejezetten antibiotikum szedést követően fordul elő. A clostridium bárkinek benne lehet a bélflórájában, addig amíg túl nem növekszik (egyéb fertőzés, antibiotikum kezelés miatt), nincs vele probléma. Íg elkülönítést nem igényel (nyilván fokozott higiéne mellett). A nagy folyadékbevitel hátterében érdemes kizárni a hormonális illetve vese-eredetű okokat. Az antibiotikum mellett is érdemes elkezdeni pre- és probiotikum fogyasztását, ezen készítmények segíthetnek helyreállítani a normál bélflórát.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Plósz János
        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. november 25., 12:19; Megválaszolva: 2011. november 28., 17:02

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Címzett! Két kérdésem van. 1, Kis kerti medencében közös fürdőzéssel átadható a helicobacter pylori fertőzés (véletlen víznyelés, feco-orális)? 2, Családon belül hogyan lehet megakadályozni a fertőzés átadását?
        2013.áprilisában voltam negativ colonoscopián,jobb bordaiv alatti fájdalom miatt.Milyen időközönkènt cèlszerű ezt a vizsgálatot megismètelni?Már olvastam 5 illetve 10 èvet is!!Ez azt jelenti hogy ebben az időszakban kizárható a vastagbèl...
        Jo napot kivánok.Néha nem sürün fellépö gyomorszáj környékén fellépö tompa nem erös fájdalomérzettel és néha nyelöcsöbe is jelenkezö savas érzéssel jelentkeztem.Kb gyenge éve fenálltak a tünetek.Elöször régebben más sziv vagy...
        Tisztelt Dr. Szigeti Nóra! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy rossz a leheletem. Ha éhes, ha szomjas vagyok, és mindig. (Más is érzi, nem csak én.)A fogaim rendben vannak. Fogmosás után viszont kiszárad a szám, nincs nyálam és rossz a...
        Kedves Doktornő/Úr! Gluténérzékenység vizsgálatával kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni. Kb. 4 hónap gluténmentes diéta után (ritkán, de előfordult, hogy ettem valamennyi glutént) és hónapok óta tartó hőemelkedés és bordaív...
        Tisztelt doktor úr/nő! 2 napja rossz közerzetem miatt vettem a gyógyszertárban 1 doboz ibustar gyógyszert, melyből 1 szemét bevettem, és hamar jobban is lettem. Utána másnap bevettem még reggel 1 szemet és napkozben 2x felet, és tegnap...
        Tisztelt Szakértő! A következő témában már kérdeztem, de azóta eltelt egy kis idő. Június végén nyombélgyulladást állapítottak meg nálam: ""Nagymértékben idült lobos, gócokban vizenyősen fellazult szerkezetű lamina propria...
        Kedves Doktor Úr/ Doktor Nő! Kérdésem a következő, kb 12 évvel ezelőtt egy gyulladás volt a vékonybél egy a szakaszán, a szövettan nem igazolta a crohn-t de mivela cyprobay kúra nem használt csak ideig-óráigezért a z akkori...
        22 éves fiú vagyok, most voltam vastagbéltükrözésen, ahol a szövettan eredménye ez lett: A,B,C: Dysplasia, malignitás, aktivitás jeleit nem láttuk. Speciális festéssel (Crossmon) collagen depositot bizonyítani nem tudtunk. Az intra epithelialis...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A következő problémával fordulok önhöz. A tortúrám még 2009-ben kezdődött, amikor is hasi panaszaim okán, először vér, majd székletelemzést követően (minden negatív lett) gyomor és béltükrözésre küldtek. A...
        Tiszteletem! Kezdem az elején.42 éves férfi vagyok. 21 évvel ezelőtt eltávolították az epehólyagomat.3 nagyobb cseresznyenagyságú kövem volt az epehólyagban.És 2kövem az epevezetékben,ezt a két követ ERCP beavatkozással távolították el...
        Tisztelt Doktor Úr! A minap vettem észre székletürítésnél, hogy véres maradt a papír, és felfedeztem egy csomót (vagy hólyagot) amely eléggé fájdalmas, érzékeny is. Pár napja folyamatosan vérzik, ha nyomogatom zsebkendővel (nyomogatás...
        Kb 8 hónapja megállapitották, hogy nem aranyértől hanem sebből vérzek széklet után. Ibs végett nem tudom megpuhitani a székletem. 7 hetes terhes vagyok. Volt egy vetélésem, nem szeretnék szedni semmi károsat a magzatra, de puhitani kéne a...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Emésztőrendszeri panaszaim kb 1.5 éve kezdődtek. A tünetek jellemzően nehezebb étel evése után jelentkeznek 30-60 perccel, magas nyugalmi pulzus (100-110), émelygés-hányinger, robbanásszerű ismétlődő...
        A kényes téma miatt keresem ebben a formában a szakértői választ problémámra: Korábban voltak már emésztési gondjaim (kb. 25 éves koromtól székrekedés 3-4 naponta volt székletem.) Akkor szedtem emésztést segítő gyógyszereket (Bilagit,...
        Kb. 1-1,5 éve megy a hasam, illetve ritkán, de előfordul székrekedés is. Volt, hogy nem tudtam elmenni sehova emiatt, vagy vissza kellett fordulnom. Nemrég jártam gasztroenterológián, mivel apukámnak colitis ulcerosa-ja van. Viszont a székletemben...
        Tisztelt Doktornő!/Tisztelt Doktor Úr! Súlyos puffadási tünetekkel küszködök, egész nap fel vagyok puffadva. Gyakorlatilag enni és inni is alig tudok már. Minden étel drasztikusan puffaszt.A belek sok esetben égnek, több esetben hasmenéses...
        Kedves Doktor úr/nő, Körülbelül egy hete lettem figyelmes a jelenségre, egy igen hosszú ügyeletei 0-24 óra munka után. A hasfalam bal oldalán a rekeszizom alatt is és néha kissé lejjebb szúró érzést érzek, csak nappal éjjel nem, de nappal...
        Üdvözlöm. Állandóan lágy székletem van napi max 3 szor. Ez az állapot régóta fent áll.2 éve egy antibiotikum kúra után kezdődött , majd megállapították hogy Kontaminált vékonybél szindrómám van. Kaptam rá normixet ami átmenetileg...
        Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak kb. 3 héttel ezelőtt epeszűkület miatt ERCP beavatkozása volt papillotomiával. A beavatkozás utáni 2. napon epegörcse lett, a 3. és 4. nap estéjére pedig magas láza (39 fokos) és elviselhetetlen alhasi...