• Mi lehet ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2011.11.16-án csípőfájdalom miatt uh-vizsgálaton voltam.A leletem a következő:Amáj nem nagyobb,bal lebenyének alsó felszínéből kidomborodva 70x52x70mmnagyságúélesen határolt homogen szerkezetű szolid képlet látható.Az epehólyag,az epeutak a pancreas,a vesék,a lép,az aorta hasi szakaszaés a húgyhólyag uh képe szabályos.A kismedencében kóros képlet nem látható.Dg:Máj,epehólyag,epeutak bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata. Belgyógyász orvoshoz 11.30-ra kaptam időpontot.Mit jelent az,hogy 'szolid képlet'?Semmi hasi panaszom nem volt,néha puffadás,teltségérzés,de ennek nem tulajdonítottam jelentőséget.Ezek után a csípőpanaszom már nem is lényeges/egyelőre/.Röntgenfelvételen pedig ez áll:Az ágyéki csigolyák magassága megtartott,az L.1.ésL.2.csigolyák alsó zárólemeze a dorális harmadban kissé a csigolya testbe domborodik.(kis belső sérvesedés),egyébként az ágyéki csigolyákon és a csípőizületeket alkotó csontokon kóros rad.eltérés nincs. A véreredményemre azt mondta a háziorvos,hogy jó. Kicsit félek,de abban bízok,hogy nem komoly.4 gyermeket nevelünk,viszonylag fiatal vagyok.:) Tudom hogy ez még kevés,ahhoz,hogy pontos diagnózist mondjon,talán csak egy kis biztatást várnék,de igazságot!Sok mindent olvastam már ezen az oldalon,ezért is bizakodom.Köszönettel Györgyi.Várom válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a májdaganat témában

        A szolid képlet azt jelenti, hogy nem folyadéktartalmú. Az éles határoltság mindenképp jó jel, illetve az is, hogy homogén. Mérete elég jelentős, ez alapján elsősorban a máj jóindulatú elváltozása merül fel bennem (máj adenoma vagy fokalis nodularis hyperplasia, a májsejtek jóindulatú túlzott szaporodása). További képalkotó vizsgálatokkal (CT vagy MR) közelebb kerülhetünk a válaszhoz, de végleges ereményt esetleg csak biopszás mintavétel adhat.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. november 21., 18:52; Megválaszolva: 2011. november 22., 18:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: