• Hasi UH értelmezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt WEB Doktor! Szeretném ha segitenének értelmezni az alábbi UH-t.De ha lehetne ne azt, hogy forduljak hepatológushoz, mert azt már megtettem. A hepar nem nagyobb, kp echogenitású, góc nem látható.íitt mi az, hogy kp echogenitásí,A lép nagyobb inkább a hosszúsága nyúlt meg az alsó pólus eléri a csipőlapát szélét, hilusában 5 cm-es. íez mit takarí, A pancreas kp.echogenitású, nem szélsebb.Itt a kp echogenitás mit jelentí, Ésvégül a vesék norm nagyságú. a jobb vese parenchymaja kicsit keskenyebb, a papillák körül echódús terület van. Ez mit jelent?, Köszönöm válaszuk. Tisztelettel

        Dr. Laki András válasza a hasi ultrahang témában

        Tisztelt Kérdező! Az orvosi szóhasználatban a kp a közepest jelenti. A képalkotó diagnosztikai leletezésben közepesnek általában a normálist, átlagost szokták leírni, főleg azokban az esetekben amikor mind az átlagostól való elmaradás, mind a növekedés kóros állapotot jelezhet. Az ultrahang kép a szervekről, egyes részeikről és elváltozásaikból visszavert hanghullámokból alakul ki, a képben megjelenő hangerősséget hívjuk echogenitásnak, vagyis azt, hogy mennyire veri vissza egy szerv, elváltozás az ultrahangot. Ha egy szerv, így a máj, a pancreas (=hasnyálmirigy) kp echogenitású, szerintem azt fejezi ki, hogy normális szerkezetet mutat. A leletben kissé megnagyobbodott lépet írnak le. A lép megnagyobbodását a változékony hosszúsága, szélessége miatt leginkább a vastagságával szoktuk jellemezni, amit a lép hilusában (azaz kapujában, ahol az erek belépnek) mérünk le. Ez az 5 cm enyhe megnagyobbodást jelent. A jobb vesének működő szövetét (parenchymáját) látták kissé keskenyebbnek, ami enyhe károsodást jelenthet. A papillák (= a vese velőállománya) körüli echodús terület látatlanban nehezebben értelmezhető, itt felmerül egy bizonyos fajta vesekárosodás, mészlerakódás (nephrocalcinosis) kezdeti állapotának lehetősége, ami gyakrabban kétoldali, de előfordul csak az egyik oldali vesén is. A fenti UH lelet alapján nem is látom szükségét hepatológushoz fordulni, inkább nephrológus konzíliumot javasolok, főleg ha ezt a veseeltérést a veseműködésre vonatkozó kóros laboratóriumi (vér, vizelet) leletek is kísérik.


        Kérdés: 2011. november 18., 06:32; Megválaszolva: 2011. november 22., 22:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: