• Gasztroenterológiai vizsgálat eredményének értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2009 januárjában gyomortükrözésen, míg 2010 májusában vastagbél tükrözésen vettem részt. A gyomortükrözés során helicobactert találtak, amelyet antibiotikumos kezeléssel kiirtottak. Ezt kilégzési teszttel igazolták. Kérdésem, hogy kiújulhat-e és milyen sűrűn kell ezt ellenőrizni és milyen módszerrel? Újabb tükrözés vagy kilégzési teszttel is lehet? Ami a vastagbél tükrözést illeti:Az eszközt akadálytalanul vezettük a fles hepaticaba,de a colon ascendensbe nem tudtunk befordulni. Aflex hepatica, colontransversus, flex lienalis, colon descendens ép. A sigmában néhány kis diverticulum. A rectum nyh-ja és redőzete norm. Az analis regio eltérés nélkül..Fissura, aeanér nem látható. A vélemény: diverticuli sigm. Ezzel kapcsolatos kérdésem, van-e jelentősége hogy a az ascendesbe nem tudtak befordulni és bben a bélszakaszban is fordulhatnak-e elő bélbetegségek és ha igen akkor milyen módszerrel igazolható. Melyik oldalon van az ascendens bélszakasz? Milyen sűrűn célszerű megismételni a vizsgálatot? A neten sokféle szűrési teszt található. Kérdezem, hogy ezek biztonsággal kiszűrik-e a vastagbél rákot ill. a helicobakter jelenlétét? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:szorongó

        Dr. Plósz János válasza a vastagbél-tükrözés témában

        A helicobacter fertőzés újra elkapható, ennek esélye hazánkban 1% körüli. Ellenőrizni panasz esetén érdemes, kilégzési teszt is elégséges. A vastagbél-vizsgálat során különösebb jelentősége nincs, hogy nem sikerült a colon asc.-be befordulni (ez a has jobb oldalán, függőlegesen húzódó bélszakasz), de így az érintett szakaszról nyilatkozni nem tudunk, tehát ebben a régióban előfordulhat elváltozás. Ennek kizárására irrigoscopos vizsgálat (röntgenben), egy teljes colonoscopia vagy virtuális colonoscopia jön szóba. Az egyéb tesztek közül az SCHEBO TUMOR M2-PK tesztet tartjuk jónak (ebből néhány hónap különbséggel elvégzett két negatív érték már kellően megnyugtató).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. november 15., 11:38; Megválaszolva: 2011. november 16., 11:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: