• lisztérzékenység?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Márciusban egy természetgyógyászati vizsgálaton megállapították, hogy lugos vagyok (ezt később laboratórium is igazolta) . Akkor azt javasolták tartsak lisztszegény diétát. Az első hónapban nagyon komolyan diétáztam és eltűnt a panaszom (15 éve szenvedek menstruációkor jelentkező migréntől). Később időnként megszegtem a diétát. Kezdetben ha 2-3 napig ettem lisztes ételeket utána jelentkezett a migrén haspuffadás, hányinger hasmenés kiséretében. Ilyenkor természetesen visszatértem a diétához. Mostanra már ott tartok, hogy egyszeri (pl két szelet torta) elfogyasztása után is jelentkeznek a panaszok. Ha diétázom nincs semmi bajom. Mivel a diéta nagyon költséges szeretnék tisztán látni tényleg lisztérzékeny vagyok-e. Az interneten olvastam, hogy vérből kimutatható de csak akkor, ha nem diétázom. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig kell nem diétázni (napi mekkora mennyiségű lisztes terméket kell enni és hány napig), hogy kimutatható legyen vérből, vagy a leírt panaszok alapján is eldönthető a diagnózis? Segítségét előre is köszönöm

        Dr. Plósz János válasza a lisztérzékenység témában

        Panaszok alapján lisztérzékenység nem diagnosztizálható. A szerológiai értékek pozitivitásához véleményem szerint legalább 1- hónap normál étkezés szükséges, ezt követően érdemes a vizsgálatot elvégeztetni. A gluténmentes diétára nem csak a lisztérzékenyek szoktak kedvezően reagálni, egyéb emésztési zavarokban is jó hatású tud lenni (de nem kell olyan szigorúan betartani).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. november 14., 09:34; Megválaszolva: 2011. november 15., 10:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: