• Mi okozhat véres köpetet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! A páromról lenne szó. Körülbelül 3 évvel ezelőtt tapasztalta, hogy enyhe sós ízt érez a szájában, majd mikor megnézte a köpetét, az véres volt. A tünet időszakosan jelentkezik, néha hetekig, máskor hónapokig tart, majd elmúlik. A színe is változó, néha csak rózsaszínes, máskor vöröses. Már végigjártuk az orvosokat, voltunk a fogászaton, a szájsebészeten, fül-orr-gégész szakorvosoknál is, végeztek gyomor ill. tüdőtükrözést is, de nem találták meg a probléma forrását, minden vizsgálat negatív eredményt mutatott. Amivel kapcsolatban állhat szerintünk a véres köpet, az az, hogy időnként nagyon magas a gyomorsav szintje (ilyenkor savlekötőt szed), de a két tünet jelenléte nem 100%-an fedi át egymást. Ilyen sok vizsgálat után igazából már nem tudjuk, hova forduljunk, ezért kérnék Öntől némi útbaigazítást. Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a véres köpet témában

        Kedves Kérdező! Nem egyszerű az eset. Azt gondolom, további megfigyelésre mindenképpen szükség van. Amiről nem írt - bár ettől még figyelhettek rá - hogy pl fizikai megerőltetéssel vagy terheléssel összefügg-e, vérnyomás ingadozás van-e, lehet-e a háttérben, véralvadási vizsgálatok voltak-e, vagy a családban van-e más családtagnak is hasonló panasza, véralvadási zavara. Szed-e időszakosan olyan gyógyszert, ami befolyásolja a véralvadást (pl.: Aspirin, Cataflam és hasonló szerek. Az sem mindegy, hogy a köpettel köhögi fel, vagy a szájüregből van-e szivárgó vérzése. Nem tudom, nézték-e, hogy a széklettel ürül-e vér. Ha a gyomorsav okozta felmaródásról van szó (ami egy jogos gondolat), akkor a székletből is kimutatható laborvizsgálatokkal. Segíteni szokott, ha a vérzés napján az előtte való nap minden eseményét, étkezését leírják, ha több eset is összegyűlt, összehasonlítják, mi lehet a közös bennük. Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. augusztus 08., 20:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 11:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: