• Zúzódás-horzsolás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Most hétfőn délután egy állványon történő munkavégzés alatt, miközben az állványról másztam lefelé, megcsúsztam, és leestem volna, de elkaptam egy rudat az állványról, így csökkentett erővel ugyan, de ráestem egy támasztórúdra a sípcsontommal. Hosszú nadrágban történt, ami nem szakadt ki, viszont a hely elég poros és koszos, ami a levegőben is jócskán szállt. Az eset után fertőtleníteni nem tudtam (ipartelepen dolgoztam), így tapaszokkal oldottam meg, amíg a céges busszal haza nem tudtam jönni. Enyhe vérzés volt csupán, és csak horzsolás látszott, semmiképp sem volt súlyos, bár eléggé megütöttem a sípcsontom egy nagyobb területen. A seb körül dagadni kezdett, és kissé zsibbadt is volt (azaz inkább érzéketlen, de gondolom ez a dagadás miatt lehetett). A seb folyamatosan "levedzett", világos piros levet (gondolom minimális vér és savó keveréke lehetett), ami szerintem jobb is volt, hiszen a koszt végülis "kimosta". Az eset maga délután 2 körül történt. Hazaérkezésem után rögtön (kb este 6 óra körül) alkohollal fertőtlenítettem a sebet (szorított fogakkal persze...), és mull-lapokkal betakartam, hogy éjjel nehogy a takaró hozzáérjen, stb... Másnap este Tetran sebporral kezeltem kissé (A Dermaphorin utódja), mivel még mindig levedzett kissé, és tartottam tőle, hogy beleragad a kötözés. Ma csütörtök van, tehát csak három nap telt el, így talán "buta" a kérdésem, de normális hogy még mindig igencsak fájdalmas mind a seb, mind pedig a környéke? Időnként magától is fáj, minden inger nélkül, bár ez leginkább a környéke, nem a seb. Kissé sántítva járok, mert egyrészt húzódik a seb, másrészt pedig fáj a csont is alatta, ahol megzúztam. Ma viszont észrevettem, hogy kissé érzéketlen a bőröm a seb alatt, ami aggaszt kissé. Kérdésem tehát, hogy előre láthatóan meddig tart a gyógyulás, illetve hogy orvoshoz kellene-e mennem vele. Képet is mellékelek. A képen látható fénylésnél nem nedves a seb, teljesen száraz már. Kb 3cm hosszú és 2 cm széles. Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel,

        Dr. Boros Miklós válasza a seb témában

        Tisztelt Kérdező! A leírás megfelel egy teljesen normális sebgyógyulásnak. A sípcsont felett itt kifejezetten kevés lágyrész van, így a sérülések fájdalmasabbak. Aggodalomra semmi ok.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. május 05., 12:05; Megválaszolva: 2011. május 08., 21:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: