• Tüdőembólia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő! Nekem lenne egy olyan problémám, hogy a férjemnek volt egy motorbalesete, eltört a bal alkarcsontja, a bal nagylábújja, a heréiben vérömleny és a jobb bokájában részleges ínszallagszakadása volt. Megműtötték a kezét, 2 nap múlva jöhetett is haza. 10 nap múlva tüdőembóliát kapott. A kérdésem az lenne, hogy mennyinek kellett volna lennie az INR értéknek mikor a kórházból kiengedték a műtét után és hogy indokolt lett volna-e a vérhigító adása a többi sérüléseivel egybevéve. Válaszát előre is köszönöm: Brigitta

        Dr. Bogdán Aurél válasza a sérülés témában

        A feltett kérdése nem egyszerű. Az első fele a kérdésének azért "értelmetlen", mert az INR csak kumarin származékok (Syncumar), vagy Marfarin adásakor mérvadó, ezeket pedig közvetlenül műtét után soha nem adjuk, mert lassan áll be a hatása, ezek csak a tartós antikoagulálás igénye esetén alkalmazandók, és az INR a beállított terápia jó, vagy rossz voltáról ad információt. Amit műtétek, gipszelések miatt adni szoktunk azok az un. kismolekulasúlyú heparin származékok (Clexane, Fragmin, Fraxiparine). Ezek hatása gyorsan kialakul, így megfelelőbb védelmet adnak műtétet követően. Ezen hatások monitorozására az INR nem alkalmas. Azt ugyan nem írta meg, hogy milyen tipusú műtét történt, a műtét alatt alkalmaztak-e vértelenséget, helyeztek-e fel gipszet műtét után, illetve van-e a férjének valamilyen betegsége, vagy rizikófaktora, mely miatt adni kelett volna. Ha nálunk operálták volna, biztosan részesült volna vérhígító adásában, mert mi vértelenségben operálunk és a műtét után 4 hétig rögzítjük a bokát gipszben. De így látatlanban úgy gondolom kellett volna kapjon vérhígítót!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. március 17., 17:43; Megválaszolva: 2011. március 19., 23:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: