• Áram

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A kérdésem az lenne, hogy igaz-e, hogy áramütés által okozott maradandó sérülésre, csak akkor kell gyanakodni, hogy ha az eszméletvesztéssel jár. Egy esetleges "nem-áramütés", hanem törpefeszültségű rázás (bizsergetőnek tudnám leírni, mely áramkört a legkisebb erőfeszítés nélkül is meg tudjuk szüntetni) járhat maradandó sérüléssel? Ha igen mik lennének ezek? Én magam nem fogdostam sokáig semmi ilyen eszközt, de kíváncsi lennék rá mert rettegek az elektromos áramtól, és az ilyen törpefeszültségű rázásról mindig az jut eszembe, hogy hátha valami szívproblémát/ agykárosodást okozhat.

        Dr. Bene Orsolya válasza a áramütés témában

        Kedves kérdező! Inkább úgy mondanám, hogy ha maradandó károsodás alakul ki áramütés következtében, akkor az többnyire eszméletvesztéssel is jár. Az áram hatását a szervezetre a testen átfolyó áram erőssége, frekvenciája, az áram útja, illetve a kontaktus, a bőr állapota (és így a szervezet ellenállása) is meghatározza. Amennyire utána tudtam nézni, törpefeszültséget pont érintésvédelmi célból, áramütés elkerülése végett szoktak alkalmazni, nem valószínű, hogy károsodást okozna, ilyen feszültségnél max. az érzetküszöböt elérő áramerősséggel kell számolni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. január 03., 16:17; Megválaszolva: 2011. január 17., 20:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: