• Újraélesztés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Az alábbi probléma merült fel egy közeli 24 éves barátnőmnél. Ezen a héten véradásra ment egy kis faluban. Elájult, és újra kellett éleszteni. Utólag tudta meg, hogy szívmasszázst kapott, és hogy lélegeztették is. A történet hátulütője az, hogy az orvosok pontosan nem mondták el, hogy mi történt. Annyit megtudott, hogy nem érezték a pulzusát a kezén, és nagyon megijedt mindenki. A barátnőm azóta teljesen jól van, mindössze annyit érez, hogy a kulcscsontja eléggé fáj, de én nagyon aggódom, mert nem akar elmenni vizsgálatra. Az orvosok, akik akkor ott voltak nem adtak neki beutalót, és azt sem mondták, hogy menjen el kivizsgálásra. Kérem írja meg a véleményét, hogy mindaz, ami történt valóban annyira jelentéktelen-e, mint ahogyan beállították a barátnőmnek. Az az igazság, hogy én nem hiszem el, hogy mindezek után nem kell elmenni egy szívvizsgálatra (ultrahangra vagy valamire). A barátnőm mégis megvan győződve róla, hogy nincs semmi baj, és nem kell semmiféle vizsgálatot végrehajtani. Ne is legyen semmi baj, de mi van, ha mégis. Kérem írja meg véleményét ezzel kapcsolatban, és én ezt megmutatom a barátnőmnek is.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a ájulás témában

        Amit Ön ír, az abszurd! Ha valakit újra kell éleszteni azt mindenképpen kórházba viszik, ráadásul intenzív osztályra, ahol utánna járnak mi okozta a szívmegállást, főleg ha valaki ilyen fiatal. Ha ennek ellenére mégis úgy történt az eset, ahogy leírta akkor itt súlyos mulasztások történtek, vagy nem is volt szívmegállása és légzésleállása, csak azok akik ellátták eljátszották a hős doktort. Sajnos 10 éves mentőorvosi gyakorlatom alatt már találkoztam hasonló esettel, így ezt is el tudom képzelni. Ma Mgyarországon minden kórházon kívül megkezdett újraélesztéshez mentőt kell hívni, és ha az újraélesztés sikeres, akkor a beteg további kezelésre és kivizsgálásra kórházba kerül. Ami a panaszait illeti szokásos jelenség mellkas kompresszió során, mert ilyenkor a bordák is eltörhetnek, akár a kulcscsont is.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. december 03., 21:03; Megválaszolva: 2010. december 08., 00:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: