• V. Lábközépcsont törtésnél mi a teendő? Mikortól terhelhető?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 12 napja sikeresen eltörtem az V. lábközép csontom, egy egyszerű lépcsőzéssel, rosszul léptem, a bokám kibicsaklott, és mint kiderült eltört a lábam. (jobb láb V. metarsus basis dislocatio nélküli fractura látszik) Ez volt június 04-én, 13-án kellett traumatológián jelentkeznem, az orvos nem nézte meg a lábam, csak a korábban kapott leletem(ügyeletről a törésről), és rögtön azt mondta, mivel nem mozdult el a csont, így kaphatok könnyített járógipszet, ráadásul levehető fürdéshez, és éjszakára is,(az u.n.J-27/M- et kaptam) ennek nagyon megörültem, még azt is hozzátette így a következő héten (ami a jövő hét), már mehetek munkába, mivel ülőmunkát végzek, illetve egy lefoglalt 3 napos nyaralás is lesz (ahol azt mondta ha az utazás alatt a felpolcolást meg tudom oldani és nem megyek sokat, csak ülök- fekszek) akkor mehetek... Utána a háziorvosnál kellett jelentkeznem,(ez most kedden volt) aki azt mondta, hogy szerinte még pihennem kéne, és nem menni sehova 6 hétig, amit viszont kicsit túlzásnak tartok! Kérem segítsen nekem, most kire hallgassak? Szívem szerint mennék már ki a 4 fal közül, de tudom nem így működik...Mikortól terhelhető egy ilyen szintű törés? Mit gondol erről a "gipszről?" nem rontok azzal a helyzetemen, hogy éjjelre leveszem? (amivel most magam ellen beszélek, mert egész nap azt várom, hogy levehessem), de mégis? Mankóval közlekedek eddig nem terheltem csak minimálisan a lábam. Ön szerint két hét utána már mehetek vele munkába és nyaralni? A szurit csak 20 napra kaptam, nem lesz gond, ha utána már többet mozgok, de abból többet nem adok be magamnak? Köszönöm előre is! Nagyon várom a válaszát!!! Üdvözlettel: Andrea

        Dr. Bogdán Aurél válasza a lábtőcsont törés témában

        Vizsgálat nélkül és a röntgen felvétel ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Az, hogy egy elmozdulás nélküli törése van, még nem jelenti automatikusan, hogy lehet gipsz nélkül kezelni és, hogy lehet terhelni. Fontos lenne tudni, hogy a csont melyik részén fut a törés vonal, milyen jellegű a törés, stb. Általánosságban annyit tudok mondani, hogy fiataloknak ilyen típusú töréseknél mindenképpen gipszet ajánlunk minimum 4 hétig. Ebből 3 hét terhelési tilalmat javaslunk, tehát nem lép rá a gipszes lábra, mankóval tehermentesít. 3 hét után, ha jól alakul a csontgyógyulás, akkor fokozatos terheléssel engedjük a járást. A gipszet általában az 5.-6. héten szoktuk eltávolítani a törésgyógyulás ütemétől függően. Ritkán létrejönnek olyan jellegű törések, amiket lehet rögzítőben is kezelni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. június 16., 17:39; Megválaszolva: 2017. június 19., 12:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: