• Keresztszalag szakadásom van ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok Doktor Úr! A konditeremben a nyakamban 80kg-val nyújtott-merev lábbal körülbelül egy 5 centit estem a dobogórol. Járáskor térd fájdalmat éreztem utánna. Tudok járni vele, csak a bal térdem jobb alsó sarkában fájdalmat érzek hajlításkor.(A bal térdem alsórészének a befelénéző o9ldalán ) ha ráállok és terhelem, akkor már nem fáj, csak amikor hajlítom. Másnap úgy döntöttem, hogy kiderítem mi bajom, lehet így elmentem a sürgősségire.Az ottani orvos megtapogatta a térdemet, és elküldött röntgenre. A röntgenen semmilyen elváltozás törés nincs. Megkért, hogy feküdjek fel az asztalra és csavargatta a lábamat. Azt mondta egy kcsit, kotyog de az nem olyan vészes. Bármit csinált az orvos nem fájt, csak akkor amikor hason fekve a lábamat a fájdalom helyének irányába kezdte forgatni. Az Ambuláns lapomra azt írták: Státusz: bal térd kontúrja megtartott, folyadék nem tapintható. Ízület stabil. Lachmann + pozitív. Asztalfiók tünet + pozitív. Medialis meniscus kp. harmada felett direkt nyom.érz. Mozgás, keringés, érzés rendezett. Beutaltak egy másfél hónap mulva MRI vizsgálatra. A lapon az van , hogy Diagnózis: Laesio menisci med. gen.l.s, Laesio LCA gen.l.s susp a beutalós lapon pedig a Diagnózis után azt tüntették fel, hogy A tér elülső és hátsó keresztszalagjának rándulása és húzódása. javaslatnak: jegeleés, borogatás, Fásli viselése, Flector gél használata van felírva. Mindennap kenegetem, fáslit viselek és ahogy tudom jegelem. Az eset még csak 3 napja történt. nagyon megvagyok ijedve. Mindennapomat kitöltötte a sport, a futás, a konditerem, a biciklizés. Biciklizni most is tudok akkor nem érzek semmiféle fájdalmat. Az interneten utánna olvastam és a részleges oldalszalag szakadásról azt írták 3 héten belül meg gyógyulhat, de ha keresztszalag szakadás van, akkor azt műteni kell csavarozni, és nincs eddzés 10 hónapig. Abban szeretném kikérni a Doktor Úr véleményét, hogy mit kellene tennem ebben az esetben? Létezik, hogy csak rándulás, húzódás van, vagy esetleg a végzetes keresztszalag szakadás? Az érettségi szünet miatt itthon vagyok így tudom kímélni is , az orvos úgy ítélte meg nem kell se rögzíteni se semmi, csak fáslizzam. Milyen gyóhyulási időre számíthatok? Nagyon tartok bármi féle operációtol is. Kereszt szalag szakaád esetén milyen tüneteket kellene éreznem? Fáslival napközben ha sétálok, csak a térdem jobb alsó sarkába érzek fájdalmat, egy részleges oldal szalag szakadást gyanítok, amit az orvos is említett. Mennyit mozoghatok, és felsőtestre továbbiakban folytathatom-e a konditermi súlyzós eddzést? Hogyan vitelezhető ki így egy esetleges kardio eddzés? Mit tanácsol a Doktor Úr? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd sérülés témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírása alapján nem egyértelmű, hogy Önnek keresztszalag szakadása lenne. A tünetei sem ezt mutatják. Pontosabb választ az MR adhat majd, de az sem 100 %-os. Tekintettel arra, hogy minimális panaszai vannak, még az oldalszalag szakadás is kérdéses, inkább rándulás állhat a háttérben, esetleg a szalagok megnyúlása. 3 hétig mindenképpen pihentesse, aztán óvatosan a kerékpározás jöhet. Az Mr eredménnyel mindenképpen keresse fel kezelőorvosát. A felsőtestre irányuló edzéseket folytathatja, de a térdére nagyon vigyázzon. Ha csak rándulásról van szó, akkor 3-4 hét után visszatérhetne a sporthoz, de azt javaslom, ezzel várja meg az MR eredményt és a szakorvos javaslatát.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. május 01., 23:06; Megválaszolva: 2017. május 03., 22:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó