• Szív, cukor, vagy a baleset?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! 20 éves, erősen túlsúlyos lány vagyok. 156 cm magam, 83 kg. Ennél sokkal testesebb voltam, volt olyan időszak, amikor elértem a 103 kg-ot is. Nem olyan régen kezdődtek a panaszok. Először amikor feldagadt a bokám, egy 800 km-es autóút volt mögöttem. Utána nem voltak problémáim kb 2 hónapig. Aztán volt egy autóbalesetem, ahol megütöttem a bal felem. Zúzódások az alhason, , derék, illetve a jobb lábamon. Kivizsgáltak rendesen, Olaszországban történt a baleset, megkaptam a zárójelentést, amiről sajnos említeni nem tudok, mert teljesen olasz nyelvű. Nem találtak semmi bajt a kórházban, elengedtek. Viszont a jobb térdem azóta feldagad, illetve sűrűn vizesedik a bokám, mind a kettő. Mindkét lábfejem olyan, mintha égne, és hamar el is zsibbadnak. Sokszor nagyon erősen ver a víz. Azelőtt is izzadós voltam, de akkor 20 kg-mal több voltam. Semmi más panaszom nincs, szóval nem érzem, hogy szorít a szívem. persze nagy súlyt hordozok, így ha gyorsabban megyek vagy kocogok nagyon erősen ver a szívem, de gondolom ez normális. Továbbá régebben fordult elő, hogy sokszor fájt a fejem, ami általában magas vérnyomásra utalt. Mostanában viszont ébredéskor fáj a fejem, és akkor múlik el, ha iszok egy kis kv-t, pedig nem szoktam kv-zni. 17-18 évesen dohányoztam, már nem. Inni nagyon ritkán, csak ha baráti összejövetel van. Egyéb drogok sem jellemzőek. Lehetségesek ezeknek a tüneteknek lelki okai? 5 hónapja hagytam el Magyarországot, otthon hagyva beteg édesanyámat, és költöztem ki Olaszországba, ami nem járt/nem jár kevés gonddal. Köszönöm szépen megtisztelő válaszukat!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a baleset témában

        Az Ön panasza igen összetett. A lelki okok is szerepet játszhatnak panaszaiban. A végtag duzzadásban és fájdalomban szerepe lehet a balesetnek, a túlsúlynak de szíveredetű is lehet a tünet. Pontos válaszhoz szükségesek lennének bizonyos vizsgálatok (labor, EKG, szívultrahang, röntgen stb.) Javaslom keressen fel egy belgyógyászati és egy ortopédiai szakrendelést. Addig javasolt, ha tud úszni, minél többet és kerékpározni. Ez a a lábduzzanat csökkentésében is segíthet, a testsúlycsökkentésben is, illetve a szív működését is javítja, így a lábduzzanat csökkentésének dupla esélye van.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. november 07., 14:54; Megválaszolva: 2011. november 09., 10:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó