• Toxocara canis - Mivel jár a betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        5 éves kisfiamnál pár hete diagnosztizálták a toxocara canis nevezetű élősködőt. Az elmúlt hétvégén bent feküdtek a kórházban s átesett egy gyógyszereres kezelésen. Valóban 5 hónap alatt hat ez a gyógyszer? Addig nincs is értelme vérvételnek, hogy kiderüljön számunkra a negatív eredmény? Mennyi időnek kell eltelnie, amíg biztosan nem fertőz meg, nem támad meg más szerveket a vándor féreg? Lehet, hogy ez az élősködő idézett elő kisfiamnál tej és mogyoró allergiát? Mennyire mindennapos ez a betegség? Nagyon kell aggódnunk?

        WEBBeteg szakértő válasza a toxocara canis témában

        A betegség egyértelműen jóindulatú. Az öt hónap arra kellhet, hogy az immunrendszer fertőzésre adott válaszaként létrejött ellenanyagok szintje érzékelhetően lecsökkenjen, ha már nincs rájuk szükség - ez valóban lassú folyamat.

        A lakosság átfertőzöttsége sokkal általánosabb, mint gondolnánk. Nyugati országok városi felnőtt lakossága néhány (2-5) százalékban fertőzött, falvakban 10-30 százalék körül, de bizonyos trópusi országokban 90 százalék feletti ez az arány. Leggyakrabban tünetmentes a fertőzés. Tünetet gyermekekben okoz főleg. Sikeres kezelés után, nem okoz további károkat.

        Amíg gyanú van arra, hogy nem sikerült teljesen kiirtani az élősködőt, fontos a folyamatos kontroll, főleg a szembetegség lehetősége miatt, de a problémát időben felfedezve a romlás megakadályozható.

        Ételallergiát nem idéz elő a féreg, de bizonyos anyagai allergiás - pl. bőr- és légzőszervi - tüneteket okozhatnak, melyek hasonlítanak az ételek kiváltotta allergiás reakciókra.

        Nem kell nagyon aggódni, de követni kell a gyermeket orvosi szempontból, és ha erre fogható tünetei vannak, ismételten kezelni.

        Üdvözlettel, Dr. Gócs Viktor, infektológus

        A betegségről itt olvashat még portálunkon: http://www.webbeteg.hu/cikkek/eloskodok/63/toxocariasis


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-12-06 11:44:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 10:04

        Tudjon meg többet: toxocara canis
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! A következő esettel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét: 2008.06 hó időpontban kullancs csípés gyanúval mentem orvoshoz. 2008.05.31(mentőszolg. közp.ügyelet) Statusz:jobb lábszáron gyerektenyérnyi viszkető,...
        Tisztelt doktor Úr! Kisfiamat szeptember közepén megcsípte egy kullancs. Az eltávolítását orvos végezte. Sajnos megfertőződött a borrelia baktériummal, ami a mai nappal beigazolódott. Két héttel a csípés után egy napig magas láza volt....
        Tisztelt Doktor No/Ur! Felmerult a gyanu a tunetek alapjan,hogy galandfereg fertozesem lehet.Illetve egy biorezonancias teszten mondtak ezt.Hullik a hajam,neha gorcsol a gyomrom,szapora szivveresem van,nehezen lelgzem,neha van hasmenesem,de nincs...
        Tisztelt Doktorno, Doktor ur, Azert irok onoknek, mert jelenleg kulfoldon tartozkodom es csak 2 het mulva tudok hazautazni, igy nem tudok azonnal orvoshoz fordulni. Problemam a kovetkezo: Kb 10 napja hasmenesem van, szinte semmi nem maradt meg bennem nehany...
        Tisztelt doktor, Tegnapi napon délután mehetett belém egy kullancs, amit csak másnap vettem észre, és szedték ki a klinikán, még 24 órán belül. Van -e e esélyem arra, hogy esetleg megfertőzhetett? Csongrád megyében élek, ez elméletileg a...