• Pandémia - Csak pánikkeltés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mostanában elég sokat cikkeztek egy világméretű mutáns influenzajárvány kitöréséről, ami hónapokon/heteken belül lecsap a világra. Állítólag a mutálódó vírusnak sokan esnek majd áldozatul. Vajon nem csak szenzációhajhász pánikkeltésről van szó? Ha a WHO jelentése igaz, akkor mit lehet tenni, fel lehet-e készülni egy ilyen járványra átfogó, országos szinten, illetve egyénileg?

        WEBBeteg szakértő válasza a pandémia, járvány, protokoll, WHO, vírus témában

        A XX. században 4 nagy, világméretű influenzajárvány volt, a legismertebb az 1918-19-es spanyolnátha. Olyankor alakul ki világjárvány, ha genetikai változás miatt olyan új szerkezetű vírus jön létre, amire az emberi immunitás felkészületlen, mert a vírusnak az immunrendszer által felismerhető felszíne nem hasonlít a többi influenzavírusra.

        Ugyanakkor az új vírusnak képesnek kell lennie emberi betegséget okozni és emberről emberre terjedni. Ez legvalószínűbben úgy jöhet létre, hogy pl. a H5N1 típusú madárinfluenzavírus emberi influenza A vírussal cserél genetikai anyagot, így hozva létre az új vírust. Ehhez az kell, hogy a kétféle vírus ugyanazt az embert (vagy állatot) betegítse meg, és abban további véletlenek sorozatával létrejöjjön a szükséges genetikai változás.

        Ezért fontos, hogy a madárinfluenzás embereket mielőbb felismerjék és a betegség terjedését minden módon (pl. a nagyszámú potenciálisan fertőzött állat kiirtása) megakadályozzák. Ha több ember fertőződik, nagyobb az esély az említett genetikai változásra. A folyamat előrehaladtát jelzi, hogy korábban a madárinfluenza csak állatról emberre terjedt, de ma már kimutatott az emberről emberre terjedés is.

        Ha az említett feltételekkel létrejön az új vírus, nagy esélye van, hogy világjárvány jön létre. A WHO minden ezzel kapcsolatos eseményt éberen figyel, és a járvány kitörésekor a vírus birtokában beindulhatnak az oltóanyag előállító üzemek, ilyen van hazánkban is. Versenyfutás kezdődhet a vírus és a vakcina „terjedése” között. Világjárvány heteken vagy hónapokon belül azért nem valószínű, mert influenzaszezon kell hozzá, aminek jelenleg a végén vagyunk. Ha az új vírus a déli féltekén az ottani szezonban alakul ki, amikor nálunk nyár van, itt több idő van vakcinát gyártani.

        Sok tudós szerint mindenképpen kialakul egy ilyen vírus és csak idő kérdése a járvány. A terjedés mérséklésére lehet készülni közegészségügyi intézkedésekkel. Felkészülni globálisan és országos szinteken lehet. Nem csak az egészségügyi, de a gazdasági vonatkozásokra is. Minden ország átfogó cselekvési tervvel készül. Egyénileg fontos a légúti betegségek megelőzési szabályainak betartása, a zsúfolt közösségek kerülése, a gondos kézmosás.

        Létezik vírusellenes gyógyszer, de ennek egyéni felhalmozása társadalmi szinten értelmetlen és káros. A szerre ugyanis szüksége van a súlyos lefolyásra veszélyeztetett embereknek. Ugyanakkor egy otthon tárolt gyógyszert jó időben kell bevenni, biztosan influenzás betegség esetén. Viszont hasonló tünetek esetén orvosi vélemény vagy laborvizsgálat nélkül, egyáltalán nem biztos, hogy az influenzára veszi be valaki a féltve őrzött gyógyszert. A járvány terjedésének megakadályozásában pedig nincs szerepe.

        Elosztását és alkalmazását a hatóságokra kell bízni. Röviden: nem pánikkeltés, reális a veszély, de nehezen megjósolható a járvány időpontja és hatása. Az egészségügy és a technika fejlődése következtében ma globálisan sokkal többet tehetünk a megfékezésére, mint a korábbi világjárványok idején. Bízni kell az illetékes hatóságokban és megfogadni a tanácsaikat. Egyénileg ugyanúgy kell védekezni, mint a szokásos influenzajárványok idején, tudva azt, hogy világjárvány esetén a megbetegedések száma jóval nagyobb.

         

         

        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-07-15 16:21:28; Megválaszolva: 2009. július 15., 16:21

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! Testvérem (23 éves nő) Afrikában tölt több hetet, de semmilyen oltást nem kapott az utazás előtt. Milyen jelek utalnak rá, ha elkapott valamilyen betegséget? Utólag érdemes még oltást beadni? A környezetében élőknek (köztük...
        A koleszterinszintem a gyógyszer hatására már -1,1, ez nem baj?
        Érdeklődni szeretnék, hogy ha apukám betegesen féltékeny és anyukámat már terrorba tartja ezzel hova lehet fordulni gyógykezelésért? párterápia? pszichológus? tévképzetei vannak a dologgal kapcsolatban, és hiába mondjuk neki (3 gyereke)...
        Azt szeretném megkérdezni, honnan tudnék tájékozódni arról hogy Angliában az itthon szedett gyógyszereim beszerezhetőek e. Köszönöm
        Utazni szeretnék, a célország nagy valószínűséggel Malawi vagy Zambia lenne. Kérném a segítségét az oltások térítési díjairól is ha lehetséges.
        Még nem repültem sosem. Most viszont muszály vagyok és nagyon félek tőle! Nem attól félek, hogy esetleg lezuhan a gép, hanem inkább attól, hogy hogyan fogja bírni a szervezetem! Féltem a fejemet de nem tudom megmagyarázni hogy miért! Esetleg...
        Tisztelt Szakértő! Június végén váratlanul Indiába (Delhi) utazunk. Három éve egy másik ázsiai utazás kapcsán felvettem a Twinrix kombinált védőoltást hepatitis A illetve B vírus ellen. Az egy év múlva esedékes emlékezető oltást...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves ffi vagyok. Elég gyakran érzek enyhe mellkasi szúrást szív oldalon, ilyenkos sokat szédülök is és a fejemben (nem tudom szebben megfogalmazni) "nyomás, túl sok vér" érzésem van. Szinte minden nap...
        Tisztelt dr. Úr/nő! Az lenne a kérdésem, hogy mennyi káros az én egészségemre az, hogy a főnököm erős dohányos. Igaz nem egy helyiségben vagyunk, de az ajtaja mindig nyitva van. Az én irodám közvetlenül az Ő irodája előtt...
        Üdvözletem! Azt szeretném megtudni, hogy milyen ajánlott védőoltás(oka)t kell beadatnom magamnak, ha keletre (Kambodzsa, Thaiföld) szeretnék utazni. Kb egy hónapra, nem szállodai hanem vadkempinges körülmények közé.  Hol...
        Tisztelt Bene Doktornő! Ismét lenne egy kérdésem Önhöz. Az elmúlt héten vérvételen voltam ám az eredményen a következők mellett volt egy kicsi csillag. Véleményem szerint ezek valószínűleg nem jót jelentenek. Meg tudná mondani,hogy mit...
        Mostanában elég sokat cikkeztek egy világméretű mutáns influenzajárvány kitöréséről, ami hónapokon/heteken belül lecsap a világra. Állítólag a mutálódó vírusnak sokan esnek majd áldozatul. Vajon nem csak szenzációhajhász...
        A párom Hongkongba utazott egy hétre, de utazás előtt nem szedett semmilyen gyógyszert, és nem kapott védőoltást sem. Hazahozhat-e valamilyen fertőző betegséget tudta nélkül? SM beteg vagyok, és jelenleg is van egy enyhe shubom, és...
        Megelőzhetem-e ill. az utazás alatt megszüntethetem-e a hányingerem, egyáltalán a tengeri betegséget? Javasoltak már nekem megelőzésként B6 kúrát, amit a szaga miatt egyáltalán nem szeretnék. Lehet, hogy jobb, ha lemondom a nyaralást?
        Egy hete jöttem vissza egy 10 napos trópusi útról (őserdő, mocsár, lagúna, stb.). Kb. 10-11 napja csípett meg valami, ami elsőre szúnyogcsípéshez hasonlított, majd 1-2 nappal később a körülötte lévő bőr kicsit beesni látszott. Ez a...
        Tunéziai nyaralás miatt beadattam magamnak e két védőoltást, s csak később derült ki, hogy kb. 2 hetes terhes vagyok. Milyen következményei lehetnek ennek a babára nézve?