• Laborvizsgálat előtt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő v. Doktor Úr! 1. kérdésem: Laborvizsgálat előtt mennyivel nem szabad enni? (Délutánra kaptam időpontot.) 2. kérdésem: Tapintás alapján észrevettem, hogy az egyik pajzsmirigyem kicsit nagyobb lett, mint a másik. A tavalyi laborvizsgálatom eredménye is azt mutatta, hogy a TSH pont az alsó határértéken volt, de lehet, hogy ez idén már eljutott olyan alacsony szintre, ami már a normális alatt van. Kértem beutalót és időpontot laborvizsgálatra, de addig is elkezdtem jódot szedni pár naponta. Ez eredményes volt, mert meggyorsult az anyagcserém, ismét normális. (Előtte lassú volt.) Viszont ez befolyásolhatja a laborvizsgálat eredményét - gondolom. Vizsgálat előtt hány nappal nem szabad jódot enni, hogy pontos képet kapjunk a TSH szintjéről? 3. kérdés: multivitamint is szedek, ezt is hagyjam abba laborvizsgálat előtt? Ha igen, mennyivel előtte hagyjam abba? Kérem szépen, mind a három kérdésre válaszoljon, mert eddig nem szokták figyelmesen elolvasni a kérdéseimet, és nem szoktak rá kielégítő választ adni. Kérem szépen, Ön válaszoljon mindegyik kérdésre. Nagyon szépen köszönöm!

        Dr. Hamar Péter válasza a laboreredmény témában

        Ha az anyagcseréje lassú az hipotireózisra utal. Fiatal nőknél általában magas TSH szinttel jár együtt. 1. kérdés: az étkezés a vércukor érték miatt érdekes. ha ezt nem nézik, és nem mondták, hogy éhgyomorra kell menni (az éhgyomri vérvétel időpontja mindig reggel kell legyen), akkor ebédeljen nyugodtan. 2. ha pajzsmirigy megnagyobbodást észlelt, azt mindenképpen meg kellene mutatni pajzsmiriggyel foglalkozó endokrinológusnak és kivizsgálni (scintigráfia). (Ha jódhiánya lenne, az a pajzsmirigy egyenletes megnagyobbodását okozná és magas lenne a TSH értéke). A TSH (pajzsmirigy /=tyroidea/ stimuláló hormon) alacsony szintje és lassú anyagcsere együtt arra utal, hogy a TSH hormon termelés alacsony szintje lehet a lassúbb anyagcsere oka. 3. a vitaminkészítmények szedése nem befolyásolja érdemben a hormonszint méréseket.


        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter

        Kérdés: 2011. október 22., 10:32; Megválaszolva: 2011. október 24., 12:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        19.heti terhességi UH placenta érettsége 1. Kell aggódnom?

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó