• Állandó hányinger, nagymértékű fogyás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A párom lassan 5. hete panaszkodik állandó hányingerre. Ez nem tűnne egy komoly problémának, de elmondása szerint rettenetesen kellemetlen, mivel egész nap jelen van, hol intenzívebben, hol kevésbé. Az átlagos testsúlya általában 72-73 kg között mozog (a 188-89 cm magasságához) de azóta, amióta ez a panasz fennáll, azóta 65-66,5 kg között ingadozik ez az érték. A fogyás meg is látszik rajta, sápadtabb, mint általában, beesett az arca, magyarul nem néz ki valami egészségesen. A tünet fellépése előtt 2 héttel körülbelül, volt egy hányásos hasmenéssel járó vírusa, de akkor csak az utóbbi állt fenn, hányni nem hányt, hányingere sem volt egyáltalán. A háziorvoshoz szeptember elején ment el, ő elküldte egy általános kivizsgálásra. Kért vérképet és vizelet mintát, de a labor szerint minden értéke negatív, a vérképén szinte nincs is csillagozott rész, csupán a vérsüllyedéses értéke lett nagyon alacsony. Volt neurológusnál, ott teljesen egészségesnek nyilvánították. A gasztroenterológián is megvizsgálták, de mivel egyáltalán nem fáj sem a gyomra, sem a hasa, ezért a refluxot és egyéb betegségeket kizárták. Elküldték hasi ultrahangra, ott is mindent rendben találtak. Nemrég volt nyaki ultrahangon is, ahol megállapították, hogy a pajzsmirigye másfélszer, kétszer akkora, mint amekkorának lennie kellene, de erre is csak annyit mondtak, hogy ezt is kiváltja valami, nem ez a valós oka a hányingernek. Múlthét pénteken volt koponya CT-n, a vizsgálat eredményét még várjuk. Gondoltunk ugyanakkor a pszichés eredetű hányingerre is, de egyáltalán nem az az izgulós, idegeskedő típus. Nem szorong, nem érte különösebb trauma, végzős gimnazistaként pedig remekül teljesít, ahogyan eddig is tette. Szörnyű ez az egész procedúra és hogy senki sem állít fel egy egyértelmű diagnózist, nagyon aggódom érte, hogy még ennyi vizsgálat után sem tudják, hogy mi is pontosan a baja. Kérem, ha bármiféle meglátása vagy véleménye van ezzel kapcsolatban, ossza meg velem! Köszönöm szépen mielőbbi válaszát!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a fogyás témában

        Kedves Kérdező! A leírás alapján több lehetőséget kizártak már. A néhány hete lezajott vírusos fertőzés során szedett valamilyen gyógyszert? Ha a CT vizsgálat sem igazol kórosat, talán mégis szükséges lehet gastroscopos vizsgálat. Addig is tünetileg szedjen hányinger csökkentő szert a közérzete javítása érdekében. Ha a fenti vizsgálatokkal sem igazolódik kóros elváltozás, a panaszok hátterében mégis felmerül a pszihés eredet lehetősége. Talán a barátjának mégis lehet valailyen gondja, amiről Ön nem tud.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. október 13., 18:25; Megválaszolva: 2011. október 15., 19:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: