• Kreatinin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jelenleg a kreatinin szintem 2,8.Polycisztás vesém van.Rendszeressen járok orvoshoz.Kérdésem mekora a kreatinin szint ami már kórós.Lehet e- leszivni a cystát,vagy eltávolitani.Üdv:Livia

        Dr. Hamar Péter válasza a kreatinin témában

        Kedves Lívia A kreatinin szint referencia értéke: 0,5-1 mg/dl nők esetén. A 2,8-as érték 49 éves hölgy esetén emelkedett. A kreatinin emelkedése a vese kiválasztás csökkenésére utal. Erről pontosabb adat az becsült (un. estimated) eGFR amit a kreatinin szint alapján számolnak. Érdemes nefrológus szakemberrel konzultálni, aki a kreatinin szint és az eGFR mellett esetleg meg is tudja mérni a GFR-t és az általános állapot és további esetleges tünetek alapján tudja megítélni a művese kezelés szükségességét. A ciszták eltávolítása csak akkor indokolt, ha tünetet okoznak. Ettől a vese kiválasztó működése nem fog sokat javulni. Eltávolításukra van lehetőség: - a húgyutakon keresztül fel lehet jutni a veséig, és ha húgyutak felől elérhető a ciszta, meg lehet nyitni a húgyutak felé, lézeres metszéssel (retrográd vesesebészet) - a vese hátsó falán elhelyezkedő nagy ciszták megnyithatóak endoszkóppal a hát bőre felőli sebészeti beavatkozásból (bőrön keresztüli endoszkópos sebészet) - nagy számú és nagy méretű cisztákat laparoszkópos (a hasüregen keresztüli endoszkópia) beavatkozásból lehet eltávolítani. Ezek a beavatkozások nem gyógyítják meg a betegséget, csak a tüneteket csökkenthetik, vagy a szövődmények megelőzésében lehet szerepük. Betegségéről itt olvashat többet: http://www.50plusz.hu/services/betegseglexikon/view/Veseciszta?id=487 http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/policisztas-vesebetegseg-104815.html


        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter

        Kérdés: 2011. október 10., 19:38; Megválaszolva: 2011. október 12., 22:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        19.heti terhességi UH placenta érettsége 1. Kell aggódnom?

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó