• Candida? ha nem, akkor mi?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktornő/úr! Évek óta tartó panaszaimmal és újult reménnyel fordulok önhöz! Megpróbáltam az összes tünetemet összeszedni és részletesen leírni: -állandó fáradtság/levertség (olyan szinten, hogy szinte bármikor el tudnék aludni napközben) -hullámzó hangulat, általában feszült vagyok, gyakran ideges (ez néha alvásnál zavar... zsong a fejem a gondolatoktól... "össze-visszaság" van a fejemben) -koncentrációzavar, emlékezetzavar (a tanulás mindig is nehézséget okozott, kivétel ha érdekelt az adott téma, de az nagyon ritka: általában semmi sem érdekel igazán) -azt hiszem depressziós vagyok...általában rossz kedvű (vagy semleges), bár ez már a tünetek előtt is jelen volt, de a betegeskedés gyakran ráerősít -emésztési panaszok: gyomorégés, (savanyú dolgokra nagyon érzékeny vagyok, az alkoholra is, szinte mindenre már ami mesterséges) -haspuffadás, hasmenés/szorulás váltakozása (nemrég elkezdtem szént szedni, ez nagyjából rendezi a székletemet; valamint ritkán gyomorégés elleni tablettát szedek és sok vizet iszom) -ritkán hasi fájdalom -lepedékes nyelv -urológiai panaszok: a péniszemen a húgycsőnyílásnál mintha be lenne gyulladva, (belül és kívül is látható) (húgyúti gyulladásra gondolok) -gyakran járok wc-re...vizeléskor olyan érzés, mintha még jönnie kéne a vizeletnek (ez később csepegve távozik, 1-2 csepp)...általában erőltetem a vizelést, (ritkán fájdalmasan jön ki ilyenkor) -röviden: "nem teljes" vizelés érzésem van...ezért 1-2 pohár víz után már indulok is a wc-re -azt hiszem gombás fertőzésem is van: a péniszem egész felülete száraz, néha a makkom kivörösödik, és a makk az alsó részénél egy sávban elszíneződött (sötétebb mint a többi része) -gombásodás máshol is előjött: lábkörmöknél (+a talpamon nagyon száraz a bőr), és most nemrég a kezemen is: száraz a bőr és az ujjak közötti rész kisebesedett (itt a körmök rendben vannak, csak picit töredeznek vágáskor) -időnként az orromban is sebek képződnek (most van ilyen másodszor, legutóbb hónapokig nem múlt el) (herpesz?) -általánosabb tünetek: száraz bőr, folyton magas pulzus (ez nem is tudom mikor kezdődött már) Hónapokig jártam orvosokhoz, szinte minden téren kivizsgáltak ami ilyenkor szokás, sajnos eredménytelenül. Az orvosok akikhez fordultam a candida szó hallatára legyintettek, mondván ez egy nemlétező(!) betegség (a candidasis), és üzlet az egész, (meg amúgy is, az a sok ember biztos csak beképzeli). A háziorvosom bél-szindrómára tippelt, csináltatott vértesztet is ami helycobacter fertőzést mutatott ki (akkor ez most bél-szindróma?). Savlekötőt írt fel és elküldött béltükrözésre...nem mentem el és más orvoshoz sem azóta, mert eddig sem tudtak segíteni, csak gyógyszereket írtak fel. Azért gondoltam a candidára, mert ez a legkézenfekvőbb, és mindenre magyarázatot nyújt. Ha tényleg nem létezik ilyen, vagy csak hipochonder vagyok, akkor mégis mi lehet a bajom? Nekem úgy tűnik több helyen is gond van...nem hiszem, hogy véletlen lenne...Vagy teljesen legyengültem volna?...Az életmódom nem változott negatívan az elmúlt években, beteg is csak nagyon ritkán vagyok, ezért gondolom, hogy nem ez az oka. A táplálkozásom enyhén szólva szegényes, de ez azért van, mert rengeteg ételtől undorodom. (egyre több új dolgot eszem viszont mostanában). Összefoglalva: én valami összefüggő dologra gondolok...lehetséges, hogy beképzelem valamennyire, mert szeretném ha nem kéne mindent külön-külön kezelni...de azért ezek a panaszok se tegnap jelentkeztek, és nem akarnak enyhülni. Olyanról is olvastam, hogy a depresszió is kiválthat bármilyen betegséget...de ez szerintem fordítva is működik. Én meg akarok gyógyulni, nincs bennem szuicid hajlam...élni szeretnék, de így igencsak nehéz...már felkelni is megpróbáltatás az ágyból. Persze erre azt szokták mondani, hogy ne nyavajogjak csak életmód változás kell meg rendszeresség. És úgy tűnhet valóban "nyavajgok" de tudom milyen egészségesnek lenni, és már nagyon hiányzik. Elnézését kérem, ha úgy tűnik önmagamat diagnosztizálom itt, csak próbálok egy "reális" képet adni a panaszomról (és a véleményemről). Ezért is próbáltam meg mindent részletesen és érthetően leírni (biztos van pár dolog amit kifelejtettem). -Tisztelettel várom válaszát / kérdéseit!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a gyengeség témában

        Kedves Kérdező! Vizelési panaszai miatt, ha eddig még nem tette, keressen fel urológus szakorvost. A fájdalmas vizelés összefügghet a gyulladással. A lábujjak közötti kisebesedés lehet gomba, melyet helyileg lehet kezelni. A Helicobakter pozitivitás és a gyomorégés miatt felírt gyógyszereket tanácsos lenne szednie, a javasolt kezelés hatására gyomorpanasza valószínűleg megszűnne. Jelen tudásunk szerint ez csak gyógyszeres kezeléssel szűnik meg. A napjainkban divatos candidafertőzés egyeseknek nagy üzlet, tudományos alapja nincsen. A panaszainak nagy része pszihoszomatikusnak tűnik, ez azt jelenti, hogy pszihés eredetű problémáit testi panaszokra vetíti. Valószínűleg jól érzi, hogy panaszainak egy része depresszióból ered, ezért pszichiáter segítségére is szüksége lehet.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. október 06., 01:35; Megválaszolva: 2011. október 08., 22:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó