• Nitrit a vizeletben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dokror úr/nő! Laboreredményem kimutatta a nitritet a vizeletembe. Pozitív lett az eredmény. Azt szeretném megtudni, hogy a nitrit hogy kerülhet be a szervezetbe és ez mit vonhat maga után? Köszönettel: Egri Mária

        Dr. Hamar Péter válasza a nitrit témában

        Kedves Mária, Röviden a nitrit a vizeletben arra utal, hogy húgyuti fertőzése van (felfázott). A nitrogén tartalmú fehérjék bomlásterméke a nitrát, ami a vizeletbe kerül, és ha ott baktériumok vannak jelen, akkor azok nitritté alakítják. A húgyuti fertőzés tünetei: égő, csípő érzés vizelet ürítéskor, fájdalmas, gyakori vizelés, húgyhólyagtáji (alhasi) fájdalom, hőemelkedés. A komplikáció mentes húgyuti fertőzés jól kezelhető 1-2 adag antibiotikummal: pl. Peflacine 400 mg filmtabletta. Érdemes kezelni, mert kezelés nélkül a húgyutakban tovább terjedhet és a vesét elérve súlyosabb betegség: vesemedence gyulladás alakulhat ki. Ennek tünetei: deréktáji fájdalom, láz, levertség. Vesegyulladás gyanúja esetén feltétlenül forduljon körzeti orvoshoz vagy nefrológushoz. A vizelet vizsgálatot meg lehet ismételni, reggeli első vizeletből annak igazolására, hogy a baktériumok valóban jelen vannak a húgyutakban. Továbbá megerősíti a húgyuti fertőzés diagnózist, ha a vizeletben fehér vérsejtek (leukociták) is találhatóak. Javaslom, hogy ha a tünetek egyértelműek vegyen a patikában egy adag peflacint és vegye be. Gyors gyógyulást és jó egészséget!


        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter

        Kérdés: 2011. szeptember 27., 13:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: