• Nitrit a vizeletben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dokror úr/nő! Laboreredményem kimutatta a nitritet a vizeletembe. Pozitív lett az eredmény. Azt szeretném megtudni, hogy a nitrit hogy kerülhet be a szervezetbe és ez mit vonhat maga után? Köszönettel: Egri Mária

        Dr. Hamar Péter válasza a nitrit témában

        Kedves Mária, Röviden a nitrit a vizeletben arra utal, hogy húgyuti fertőzése van (felfázott). A nitrogén tartalmú fehérjék bomlásterméke a nitrát, ami a vizeletbe kerül, és ha ott baktériumok vannak jelen, akkor azok nitritté alakítják. A húgyuti fertőzés tünetei: égő, csípő érzés vizelet ürítéskor, fájdalmas, gyakori vizelés, húgyhólyagtáji (alhasi) fájdalom, hőemelkedés. A komplikáció mentes húgyuti fertőzés jól kezelhető 1-2 adag antibiotikummal: pl. Peflacine 400 mg filmtabletta. Érdemes kezelni, mert kezelés nélkül a húgyutakban tovább terjedhet és a vesét elérve súlyosabb betegség: vesemedence gyulladás alakulhat ki. Ennek tünetei: deréktáji fájdalom, láz, levertség. Vesegyulladás gyanúja esetén feltétlenül forduljon körzeti orvoshoz vagy nefrológushoz. A vizelet vizsgálatot meg lehet ismételni, reggeli első vizeletből annak igazolására, hogy a baktériumok valóban jelen vannak a húgyutakban. Továbbá megerősíti a húgyuti fertőzés diagnózist, ha a vizeletben fehér vérsejtek (leukociták) is találhatóak. Javaslom, hogy ha a tünetek egyértelműek vegyen a patikában egy adag peflacint és vegye be. Gyors gyógyulást és jó egészséget!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter

        Kérdés: 2011. szeptember 27., 13:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! 3 éve vagyok a párommal. Volt korábban is partnerem, aki miatt kicsit aggódtam, hogy mi van, ha a leggyakoribb nemi fertőzést, chlamydiát kaptam (elég sok partnere volt az ex páromnak) Nincsenek különösebb panaszaim....
        Kedves Doktor Úr! Évek óta sokat diétázom az epés refluxom miatt. Csontritkulásom van, a reumatológusom 5 hónapra D3-30000-es D-vitamint javasolt. Két hete vettem be az ötödiket, azóta a gyomrom keserű, savanyú, hányinger, étvágytalanság,...
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...