• Tomogràfia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel doktor ùr/doktornô! Mexikòban èlô magyar anyuka vagyok. Kb. egy ève volt egy nagyon erôs torokgyulladàsom, ennek következtèben a nyakamban elôl keletkezett egy csomò, ami nem akar elmùlni. Màr megkezdôdött a kivizsgàlasa, eddig minden eredmèny negatìv lett ( szôvettan, pajzsmirigy) Jelenleg tomogràfiàra küldenek, azt olvastam ròla, hogy a vizsgàlat utàn 18 òràig nem lehet szoptatni, ès legalàbb 20 òràig kisgyermek közvetlen közelèbe tartòzkodni. Nekem van egy 15 hònapos kisfiam, aki mèg kètszer-hàromszor szopik naponta, ès 17 hetes terhes vagyok. `Van-e valami kockàzata ennek a vizsgàlatnak a magzatomra ès a mèg szopizos kisfiamra nèzve? Tisztelettel vàrom vàlaszàt: H. Ildikò

        Dr. Laki András válasza a radiológia témában

        Tisztelt Kérdező ! A kérdésében néhány dolog számomra nem teljesen világos. Nem tudom, pontosan mit értettek Mexikóban a "tomografia" alatt. Komputertomográfiára (CT) kevésbé gondolnék, mert a terhesség alatt csak igen komoly indokból végeznek CT vizsgálatot. Hasonló a helyzet az izotóp vizsgálatokkal is, terhesség alatt általában nem végeznek ilyen vizsgálatokat. Mágneses rezonancia (tomográfia) vagyis MR vizsgálat is felmerül bennem, amit csak a terhesség első harmada alatt nem javasolnak, a 17 hetes terhesség már nem kizáró ok. Ennél a vizsgálatnál, ha adnak vénásan kontrasztanyagot, valóban a szoptatás felfüggesztését szokták javasolni, mert kevés kontrasztanyag elvileg kiválasztódhat az anyatejbe, bár az újabb vizsgálatok nem támasztják alá ennek jelentőségét. Nem igaz azonban az MR esetében, hogy utána távol kellene lennie a gyermekektől, a beteg nem bocsát ki semmilyen káros energiát a vizsgálat után. Nem egyértelmű számomra, hogy mi is volt Önnél a "pajzsmirigy" vizsgálat. Vérvétel pajzsmirigy hormonra, esetleg pajzsmirigy ultrahang vizsgálat? Mit is értett az alatt hogy "negatív" a szövettan - nem volt benne daganat, vagy egyáltalán nem volt benne kóros szövet? Amennyiben nem történt még nyaki ultrahang vizsgálat, elsősorban ezt javasolom elvégezni, ami sokat elárulhat a kérdéses csomóról, azt hogy a pajzsmirigyhez tartozik-e, ciszta-e vagy más. Ettől függően mérlegelhető esetleg a szövettani vizsgálat megismétlése is. Ha a fenti kérdéseket pontosítja, szívesen kiegészítem a választ.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. augusztus 23., 18:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 22:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: