• Lehetséges?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor úr! Azt szeretném megtudni, hogy lehetséges-e, hogy AB-s anyának és nullás vércsoportú apának szintén nullás vércsoportú gyermeke szülessen. Magam is próbáltam keresgélni információkat interneten erről, viszont a vélemények megoszlanak. A legtöbben azt állítják, hogy lehetetlen, de van, aki szerint előfordulhat, csak nagyon ritka. Ha igen, lehetséges, akkor lenne szíves leírni pár mondatban, hogy hogyan, vagy esetleg küldene róla egy linket? Előre is köszönöm szépen a segítségét!:)

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vércsoport témában

        Minden tulajdonságunkat 2 gén hordozza, gyermekünknek egyiket adjuk át, a másik génjét a másik szülőjétől kapja. A 0-ás vércsoport 2 db 0-ás gént tartalmaz, tehát csak 0-ásat adhat át az utódjának. Az AB-s vércsoportú szülő A és B gént hordoz, valamelyiket adja át gyermekének. Így elvileg a gyermek egyik génje mindenképpen 0, a másik vagy A, vagy B lehet. Ez gyakorlatilag egy A0-ás, illetve B0-ás vércsoportot eredményez. Ez az úgynevezett genotipusunk, amit a gyakorlatban meg tudunk határozni, az a "fenotipus". Az A és B gén "domináns, az A0 és B0 vércsoport A ill B minősítést kap a vizsgálat során. De valószínűleg Ön is látja, hogy egy tulajdonság erősebb, ha 2 egyforma gént tartalmaz (a BB-s vércsoport tulajdonság erősebb a B0-ásnál, az AA erősebb az A0-ásnál. VAlóban, nagyon ritkán elvileg és gyakorlatilag is előfordulhat, hogy az A és B gén olyan gyenge, hogy kimutatása nehézséget okoz egy A0 vagy B0 vércsoportú emberben, de valami halvány gyanút mégis ébreszt(het) a vizsgálóban jelenlétét illetően. Bármi bizonytalanság esetén érdemes többször is elvégezni a vércsoport meghatározást. Gyakorlati tapasztalatom szerint számos tévedésre adhat okot az, hogy a szülők vércsoport meghatározása régen történt, esetleg írásos dokumentum nincs, rosszul emlékeznek a vércsoportjukra. Kérdéses esetben érdemes nekik is friss meghatározást kérni. Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. július 05., 21:53; Megválaszolva: 2011. július 08., 20:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: