• Mennyire kárositja a szervezetet a röntgensugárzás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen mellékhatása lehet annak, hogy az elmult 6 hónapban több mint 10-szer voltam röntgenen? És még kell is mennem. A legtöbbet pedig áprilisban és májusban kaptam, volt, hogy naponta kétszer. Válaszát előre köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a röntgensugár témában

        Tisztelt Kérdező! A röntgenfelvételeknek közvetlen káros mellékhatásai nincsenek. Az esetleges késői következmények kockázatát lehetne a kérdés alapján felvetni. A röntgenfelvételeknek sugárdózisa a vizsgált testrésztől függően változó, de kicsi. A kérdésből nem derült ki, hogy milyen testrészét és miért röntgenezték többször. A gyakoriság alapján végtagfelvételre vagy mellkasröntgenre gondolok. Ezek a felvételek a röntgenvizsgálatok közül is a legkisebb sugárterheléssel járnak, még ismételt vizsgálatoknak sincs kimutatható kockázata az egyes betegekre nézve. A többszöri felvételezésnek bizonyára megvolt az oka, mivel röntgenfelvételt akkor kérnek, ha olyan információra van szükség, ami nélkülük nem szerezhető meg. Az eredmény a kezelés módját, időtartamát és egyéb tényezőket módosíthatja, segít időben felismerni az esetleges szövődményeket, ezért a röntgenfelvételek a mai orvoslásban nélkülözhetetlenek.


        Kérdés: 2011. június 02., 10:49; Megválaszolva: 2011. június 03., 22:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: