• Mennyire kárositja a szervezetet a röntgensugárzás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen mellékhatása lehet annak, hogy az elmult 6 hónapban több mint 10-szer voltam röntgenen? És még kell is mennem. A legtöbbet pedig áprilisban és májusban kaptam, volt, hogy naponta kétszer. Válaszát előre köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a röntgensugár témában

        Tisztelt Kérdező! A röntgenfelvételeknek közvetlen káros mellékhatásai nincsenek. Az esetleges késői következmények kockázatát lehetne a kérdés alapján felvetni. A röntgenfelvételeknek sugárdózisa a vizsgált testrésztől függően változó, de kicsi. A kérdésből nem derült ki, hogy milyen testrészét és miért röntgenezték többször. A gyakoriság alapján végtagfelvételre vagy mellkasröntgenre gondolok. Ezek a felvételek a röntgenvizsgálatok közül is a legkisebb sugárterheléssel járnak, még ismételt vizsgálatoknak sincs kimutatható kockázata az egyes betegekre nézve. A többszöri felvételezésnek bizonyára megvolt az oka, mivel röntgenfelvételt akkor kérnek, ha olyan információra van szükség, ami nélkülük nem szerezhető meg. Az eredmény a kezelés módját, időtartamát és egyéb tényezőket módosíthatja, segít időben felismerni az esetleges szövődményeket, ezért a röntgenfelvételek a mai orvoslásban nélkülözhetetlenek.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2011. június 02., 10:49; Megválaszolva: 2011. június 03., 22:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! 3 éve vagyok a párommal. Volt korábban is partnerem, aki miatt kicsit aggódtam, hogy mi van, ha a leggyakoribb nemi fertőzést, chlamydiát kaptam (elég sok partnere volt az ex páromnak) Nincsenek különösebb panaszaim....
        Kedves Doktor Úr! Évek óta sokat diétázom az epés refluxom miatt. Csontritkulásom van, a reumatológusom 5 hónapra D3-30000-es D-vitamint javasolt. Két hete vettem be az ötödiket, azóta a gyomrom keserű, savanyú, hányinger, étvágytalanság,...
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...