• PET/CT vizsgálatról

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Nő/Úr! 4 éve műtöttek mellrákkal, bár nem volt áttét, a hónaljnyirokmirigyek /részben?/ eltávolításra kerültek. /Volt kemo, sugárkez./ Most aktuális az éves kontroll, DE! Mindkét műtét helye fáj azóta is, ezen a héten a szívtáján szorító érzéseim voltak, a házi orvos a fülzúgás, szédülés miatt a fülészetre, a 20 éve tartó -felerősödött- pánik és depi miatt az idegorvoshoz küldött, Utóbbi az áttét kizárása miatt -és mivel a fülészeten nem találtak semmit- agyi CT-re küldött. Sírógörccsel tiltakozik a szervezetem az izotóptól,ami a csontszcintigráfiás vizsgálatnál /1 hónap múlva/ megismétlődne. Plusz az ultrahangos vizsgálatok. Kérdésem: 1./Az éves kontroll vizsgálat költségét nem lehetne beszámítani egy komplett maszek PET/CT igénybevétele esetén? Így csak a különbséget kellene kifizetnem, mégis egyetlen vizsgálattal pontosabb képet kaphatnánk. 2./ A PET/CT kimutatja-e, ha esetlegesen pl.a szívvel, aggyal, tüdővel kapcsolatban -nem daganatos- más betegség lenne? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a PET témában

        Tisztelt Kérdező ! kérdéseire a válaszom: 1) Az Ön felvetése igen érdekes, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól nem várható, hogy el nem végzett vizsgálatok árát akár Önnek, akár egy magánintézménynek vagy bárkinek is kifizesse. A PET/CT bármilyen érzékeny és részletes vizsgálati eredményt ad, nem "mindenható", így például a mammográfiát sem pótolja és jelenleg - a daganatkeresésben általánosan használt izotópos vizsgálati anyagokkal - a csontrendszerben esetlegesen kialakult áttétekről sem ad információt. Nem írt a kérdésében erről, de például kontroll mammográfiára valószínűleg kell járnia. 2) Az, hogy a PET/CT -vel "más betegségek" kimutathatóak-e egyúttal, az a válasz, hogy az eléggé változó. A vizsgálat PET része a fokozott anyagcsere folyamatokra érzékeny, így egyrészt daganatos, másrészt gyulladásos betegségek is kimutathatóak vele. Nagy gond, hogy az igencsak kétféle folyamat nem mindig különíthető el egymástól csak ezzel a módszerrel. A rendelkezésre álló berendezések száma és kapacitása (valamint magánfinanszírozásban a jelentős ár) miatt csak az igen megalapozott javallatokra érdemes ezzel a módszerrel próbálkozni, ha más, egyszerűbb vizsgálat nem hoz eredményt és ettől viszont lényeges diagnózis várható. A szív vonatkozásában csak igen speciális kérdésekben, a szívizom életképességének vizsgálatában van szerepe, például súlyos szívinfarktust követően egyes műtétek, beavatkozások előtt. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a PET/CT maga is sugárterheléssel járó vizsgálat, melynek PET része szintén sugárzó izotóppal (a hagyományos szcintigráfiától ugyan eltérő fizikai elveken) működik , valamint a CT része csökkentett dózisú, de mégis röntgensugaras CT vizsgálat. A teljes PET/CT sugárdózisa például többszöröse egy hagyományos csontszcintigráfiának, így az Ön ellenkezését az izotópvizsgálat iránt a PET/CT is kiválthatná. Végül, csak az esetleges félreértések elkerülése végett: kérdéséből úgy tűnt, az ultrahangos kontrollvizsgálatok is terhére vannak; ami az előjegyzésre és vizsgálatra várakozást, magát a vizsgálati szituációt, az eredményre várakozást illeti, meg is tudom érteni; de szerencsére ezek a fentiekben említett vizsgálatokkal ellentétben semmilyen sugárterhelést nem jelentenek.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2011. április 20., 08:18; Megválaszolva: 2011. április 21., 22:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...
        Tisztelt Doktor Úr! 18-éves kisfiam nevében érdeklődöm,állandó fáradsága,hajhullása és enerváltsága okán kértünk vér és vizelet vizsgálatot. Sajnos van négy kirívó érték ami aggaszt! Az első az 1mm/órás vérsejt süllyedés a...
        Tisztelt Doktor Úr! Felnőttkori pattanásosság miatt kerestem fel korábban kezelőorvosomat, majd pár hatástalan külsőleges kezelés után nőgyógyászom javaslatára hormonvizsgálatokra mentem. Ezt a mintát menstruáció előtti 7.napon kellett...