• N yirokcsomó duzzanat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő! Előző levelemben válaszoltam kérdésére, azt illetően hogy mekkora a nyirokcsomó duzzanatom. Válaszában kérte, hogy írjam meg az előzményeket. Ezeket az első levelemben írtam le.Új felhasználó vagyok ezen az oldalon, ezért azt, hittem az összes előzményt látja majd. Most az egyszerűség kedvéért leírok mindent: 4-5 hónapja van egy kemény tapintású fájdalmaatlan nyirokcsomó duzzanat a jobb álkapcsom alatt. Kb. egy hónapja aspirációs cytológiát végeztek, minek az eredménye a következő lett: "Reaktiv nyirokcsomó elváltozásra jellemző cytológiai kép". Egy hétig szedtem antibiotikumot, és kb 3 hétig kenegettem antibiotikumos kenőccsel a duzzanatot. Mintha azóta (kb egy hónap)egy kicsit csökkent volna a mérete, de nem jelentősen. Azóta is renddíthetetlenűl tartja magát. A gégészem azt mondta a reaktív azt jelenti, hogy nem rosszindulatú, de ha még egy hónap múlva sem tűnik el, ki kell venni. A duzzanat mérete 21x8 mm. Egy visszatérő torokfájás sorozat után fedeztem fel, de még a torokfájások előtt egy-két hónappal volt néhány éjszaka mikor erősebben izzadtam. Ez nem tartott sokáig, nem fogytam, lázam sem volt már régóta, az étvágyam és közérzetem is jó. Az a kérdésem, hogy az aspirációs cytológia "reaktiv" megalállapítása ellenére és a fenti ismeretek alapján, van-e okom azt feltételzni, hogy limfóma áll a háttérben?

        Dr. Boros Miklós válasza a nyirokcsomó témában

        Tisztelt Kérdező! Az aspirációs citológia eredménye megnyugtató. Legyen egy ultrahang és amennyiben az normális szerkezetűnek tartja nem kell kivenni, még akkor sem, ha nem tűnik el. Ha felvetődik a kóros szerkezet ki kell venni.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. március 23., 21:09; Megválaszolva: 2011. március 27., 13:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: