• Véradás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Én 2-dik éve vagyok Véradó. Az utolsó 2 alkalommal,nem eppen érzrm jol magam Véradás után,kb.3-napig! Szeretném meg tudni,hogy én valójában alkalmas vagyok e a Véradásra? A Rutin vizsgálat,azt mutatja ki,hogy minden tökéletes,de mégsem érzem ugy! a Vércukor szintem 5,1-es .a vérnyomásom 132/76,erre is azt mondták,hogy jó. a Vas is jo,de én nem értem miért fáj a fejem utána,és retenetesen gyenge vagyok 2-3 napig. Nekünk igy mondták,hogy ez ezzel jár,de én nem hisszem el ,hogy ez igy kellene hogy legyen!az utolsó 2 véradás óta érzem ezeket!mi az a mennyiség amit kivehetnek ? mert engemet már 2-szer ott felejtetek,SAJNOS! 500-miligrammot vettek el,a 2-utolsó véradáson.Foljadékot sajnos nagyon keveset kapunk ott a heljszinen.2-nap után,pedig megjött a menstruácium is! Ez peddig még tetözött is!

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a véradás témában

        Kedves Véradó! A véradásra való alkalmasság részben valóban a mérhető értékektől (vérnyomás, vérkép adatai függ), részben az egyéni terhelhetőségtől. Ez utóbbi időszakonként is változhat. Ronthatja esetleg egy rosszabb idegállapot, fokozott fizikai terhelés, krónikus fáradtság, betegségek utáni lábadozás, és még sok egyéb is. 1 alkalommal 450 ml, +/- 10%-nyi vér vehető le panaszmentesen. Ez függ a testsúlytól is, 50 kg-ot nem sokkal meghaladó érték esetén inkább kevesebbet szoktak levenni. Csökkenthető a kellemetlenség mértéke, ha 2-3 nappal a tervezett véradás előtt már fokozza egy kicsit a fogyasztott folyadék mennyiségét, a véradás napján pedig jelentősebb mennyiségű folyadékot fogyaszt. Ha rendszeresen tapasztalja az Ön által tapasztalt kellemetlenségeket, érdemes kis időt kihagyni, majd újra próbálkozni a véradással.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. március 10., 14:50; Megválaszolva: 2011. március 11., 14:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! Évek óta sokat diétázom az epés refluxom miatt. Csontritkulásom van, a reumatológusom 5 hónapra D3-30000-es D-vitamint javasolt. Két hete vettem be az ötödiket, azóta a gyomrom keserű, savanyú, hányinger, étvágytalanság,...
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...
        Tisztelt Doktor Úr! 18-éves kisfiam nevében érdeklődöm,állandó fáradsága,hajhullása és enerváltsága okán kértünk vér és vizelet vizsgálatot. Sajnos van négy kirívó érték ami aggaszt! Az első az 1mm/órás vérsejt süllyedés a...