• Magas triglicerid sportolónál

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 26 múltam két hónapja, 163 cm magas vagyok és jelenleg 68 kg, rendszeresen csináltatok vérképet, legutóbb egy hónapja, illetve 1 hete, az 1 évvel korábbi vérképemben nem volt gond, a mostani értékeim mind kiválóak, kivéve a triglicerid értékem magas, (7 ). Másfél-két éve végzek állóképességi sportot, bár diétásan az utóbbi három hónapban kezdtem el étkezni, mivel most már edzővel készülök kerékpár versenyeimre. Akkor 76 kg voltam, jelenleg 68 vagyok, az ételeket napi szinten mérem 1900 kcal-nál nem viszek be többet, sót nem használok, eszenciális zsírbevitelemet lenmagolajjal oldom meg. Tehát az étkezés rendben, bárolt zöldség napi fél kilót fogyasztok. Fehréjefogyasztásom közepes, energiaeloszlása kb : 60 % szénhdirtát, 20 % fehérje (sovány sült hús), 20% zsír (lenmag olajból). A kérdésem az volna, hogy ez most befolyásolja-e a kerékpáron eltöltött teljesítményemet. Az edzés magával hozza a zsíranyagcsere gyorsulását (elvileg), tehát az adott aerob mozgás során minél nagyobb hányadát adja magához a mozgáshoz energiakén a testzsír visszabontása. Bár lehet ebben tévedek. Cukorbetegség egyedül nagymamánál volt, rajta kívül senki, ő tudőgyulladásban vesztette élteté, illetve nagypapám szívinkfartusban hunyt el 75 évesen. Kell-e gyógyszeres kezelés, (és ha igen meddig, gyógyszert szedem, elmúlik, nem szedem visszatér a glicerid, mellékhatások?), illetve milyen vizsgálatok szükségesek ehhez?! Ez most zsíranyagcsere- vagy szénhidrát anyagcsere-betegség, vagy esetleg egyik sem?! Nagyon fontos lenne ezt tudnom, akár hormonvizsgálatra is elmennék, mert az általam űzött sportban a szénhidrátoknak nagyon nagy szerepe van, mint majdnem minden sportban. Válaszát nagyon köszönöm, Elnézést ha a kérdésem kicsit összetett, de mivel nem vagyok kórosan elhízva ezért aggaszt a dolog. Kezelőorvoshoz még nem mentem emiatt.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a triglicerid témában

        Tisztelt Kérdező ! A magas triglicerid szint a zsíranyagcsere rendellenessége. A leírtakból úgy tűnik, Ön egészséges életmódot folytat. A kóros triglicerid értéknek genetikai oka is lehet.Érdemes a vizsgálatot 1-2 hónap mulva megismételni.A vérvétel éhgyomorra történt? További rizikófaktorok fennállása esetén ennek gyógyszeres kezelése szóba jön.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. március 08., 23:43; Megválaszolva: 2011. március 09., 21:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! Évek óta sokat diétázom az epés refluxom miatt. Csontritkulásom van, a reumatológusom 5 hónapra D3-30000-es D-vitamint javasolt. Két hete vettem be az ötödiket, azóta a gyomrom keserű, savanyú, hányinger, étvágytalanság,...
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...
        Tisztelt Doktor Úr! 18-éves kisfiam nevében érdeklődöm,állandó fáradsága,hajhullása és enerváltsága okán kértünk vér és vizelet vizsgálatot. Sajnos van négy kirívó érték ami aggaszt! Az első az 1mm/órás vérsejt süllyedés a...