• Magas triglicerid sportolónál

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 26 múltam két hónapja, 163 cm magas vagyok és jelenleg 68 kg, rendszeresen csináltatok vérképet, legutóbb egy hónapja, illetve 1 hete, az 1 évvel korábbi vérképemben nem volt gond, a mostani értékeim mind kiválóak, kivéve a triglicerid értékem magas, (7 ). Másfél-két éve végzek állóképességi sportot, bár diétásan az utóbbi három hónapban kezdtem el étkezni, mivel most már edzővel készülök kerékpár versenyeimre. Akkor 76 kg voltam, jelenleg 68 vagyok, az ételeket napi szinten mérem 1900 kcal-nál nem viszek be többet, sót nem használok, eszenciális zsírbevitelemet lenmagolajjal oldom meg. Tehát az étkezés rendben, bárolt zöldség napi fél kilót fogyasztok. Fehréjefogyasztásom közepes, energiaeloszlása kb : 60 % szénhdirtát, 20 % fehérje (sovány sült hús), 20% zsír (lenmag olajból). A kérdésem az volna, hogy ez most befolyásolja-e a kerékpáron eltöltött teljesítményemet. Az edzés magával hozza a zsíranyagcsere gyorsulását (elvileg), tehát az adott aerob mozgás során minél nagyobb hányadát adja magához a mozgáshoz energiakén a testzsír visszabontása. Bár lehet ebben tévedek. Cukorbetegség egyedül nagymamánál volt, rajta kívül senki, ő tudőgyulladásban vesztette élteté, illetve nagypapám szívinkfartusban hunyt el 75 évesen. Kell-e gyógyszeres kezelés, (és ha igen meddig, gyógyszert szedem, elmúlik, nem szedem visszatér a glicerid, mellékhatások?), illetve milyen vizsgálatok szükségesek ehhez?! Ez most zsíranyagcsere- vagy szénhidrát anyagcsere-betegség, vagy esetleg egyik sem?! Nagyon fontos lenne ezt tudnom, akár hormonvizsgálatra is elmennék, mert az általam űzött sportban a szénhidrátoknak nagyon nagy szerepe van, mint majdnem minden sportban. Válaszát nagyon köszönöm, Elnézést ha a kérdésem kicsit összetett, de mivel nem vagyok kórosan elhízva ezért aggaszt a dolog. Kezelőorvoshoz még nem mentem emiatt.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a triglicerid témában

        Tisztelt Kérdező ! A magas triglicerid szint a zsíranyagcsere rendellenessége. A leírtakból úgy tűnik, Ön egészséges életmódot folytat. A kóros triglicerid értéknek genetikai oka is lehet.Érdemes a vizsgálatot 1-2 hónap mulva megismételni.A vérvétel éhgyomorra történt? További rizikófaktorok fennállása esetén ennek gyógyszeres kezelése szóba jön.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. március 08., 23:43; Megválaszolva: 2011. március 09., 21:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: