• Lehet ez más, mint a cukorbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Pár hónappal ezelőtt egy borzasztóan levegőtlen szórakozóhelyen, miután kijöttem a levegőre, rosszul lettem és elvesztettem az eszméletemet. Ez a rosszullét megismétlődött pár hónap múlva egy ismerőstől hazafelé tartva járművekről történő átszállás közben. (a guggolás és a leszállás, vagyis a levegő segített) Pár napja ájulás ugyan nem történt, de azt azt megelőző SZÖRNYŰ levegőtlenség-érzése, hányinger, bizonytalanság igen. Ekkor a moziból kellett hazamennem. Ekkor is a levegő volt, ami segített. Az utcán a problémám szinte teljesen megszűnt, ám felszálltam egy járműre, megint lassan kezdődött elölről. Az utolsó esetnél a gyomorfájás is közrejátszott. Nem tudom, a két ájulás összefüggésben volt-e a harmadik rosszullétemmel, de szerintem igen. Azelőtt semmi ilyen nem történt, makk egészségesnek éreztem magam. Egyedül a gyomrom fájt néha-néha, de semmi több. Minden általam olvasott jel a cukorbetegség kezdeti tüneteire utal, kivéve a viszketést, sápadtságot, remegést és hányást és farkasétvágyat és a vizeletem sem lett több. Sajnos azonban elég rendszertelenül táplálkozom és nem is feltétlenül egészségesen, inkább válogatósan - inni pedig rettentő keveset iszom. (vízből nem tudok sokat inni) A tüneteim: a levegőtlenség érzés, az összecsukló térd csak a két ájulás esetében volt mondható, az idegesség, koncentrációzavar, látászavar - ezt nem tudom biztosan, szerintem ez szintén az ájulás velejárója lehet. Egyébként nincs baj a látásommal. Izzadás a legutóbbi esetben is volt, amellett, hogy rázott a hideg, illetve a 2. ájulásom után ugyanez történt itthon. A rosszullét következtében pánikba esek, nem tudom, mit tegyek, mi fog következni - a hányástól tartok ilyenkor a legjobban, hogy nehogy mindenki előtt, a járművön.. 30 éves vagyok, évek óta fogamzásgátlót szedek. Először a Tri-Regol nevűt szedtem, 2 évig, de bár panaszom nem volt rá, a nőgyógyászaom felírt egy másikat, mondván, hogy a Tri-Regol "megtámadta a májamat". Ekkor felírták nekem a Cilest nevű tablettát, amit 3 évig szedtem, de ehelyett szintén másikat kaptam, ezúttal azt az infot kaptam, hogy a legkissebb hormon tartalmú tablettát kapom, ez volt a Novynette, amit máig is szedek 5 éve.Soha nem volt vele problémám. Most azonban aggódni kezdtem, nem-e a gyógyszer okozza ezeket a tüneteket, mivel annak leírásában csupa cukorbetegség- és ahhoz hasonló tünetek vannak feltüntetve mellékhatásként. Borzasztóan félek, hogy a cukorbetegséggel kell szembenéznem, de abban reménykedem, hogy a fogamzásgátlóm az oka ennek az egésznek. Az lenne a kérdésem, hogy a leírtak alapján hogy ítéli meg a kedves doktorúr/nő? Háziorvoshoz, vagy nőgyógyászhoz forduljak inkább? Ráadásul most lehetőségem lenne elvállalni egy külföldi munkát, amit ilyen rosszullétek mellett nem vállalhatok el, pedig már nagyon készültem rá. Sürgősen meg kell találnom a megoldást! A dohányzásról most 2 hónapja, hogy leszoktam, az első ájulást követően (ijedtemben). Ezen kívül más nagy változás nem történt az életemben, csak az 1-2 éve munkanélküliségemből következett fogyás (kb. 10 kg) és az ülőmunka melletti kevés mozgás, ami még esetleg befolyásolhatja a leírtakat. Segítségüket előre is köszönöm!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a ájulás témában

        Kedves Kérdező! Többféle kórkép állhat a rosszullétei mögött, akár keringési probléma, ritmuszavar, lelki okok, súlycsökkenés, neurológiai okok, stb. Azt javaslom, hogy elsőként alapos fizikális és laborvizsgálat történjen a háziorvosnál, ennek eredménye alapján a háziorvos meg tuja határozni a kivizsgálás irányát.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. március 04., 13:58; Megválaszolva: 2011. március 07., 08:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! 3 éve vagyok a párommal. Volt korábban is partnerem, aki miatt kicsit aggódtam, hogy mi van, ha a leggyakoribb nemi fertőzést, chlamydiát kaptam (elég sok partnere volt az ex páromnak) Nincsenek különösebb panaszaim....
        Kedves Doktor Úr! Évek óta sokat diétázom az epés refluxom miatt. Csontritkulásom van, a reumatológusom 5 hónapra D3-30000-es D-vitamint javasolt. Két hete vettem be az ötödiket, azóta a gyomrom keserű, savanyú, hányinger, étvágytalanság,...
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...