• Emelkedett kreatinin-érték - Mi okozhatja?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        3 enyhén emelkedett laboreredményemről szeretném kikérni a véleményét, hogy mi okozhatja ezeket: Kreatinin: 90 (felső határ 84) Kreatin-kináz: 219 (felső határ 192) CK-MB: 3,1 (felső határ 2,88) Napi 2 liter folyadékot iszom, így elméletben nem lehet az emelkedett kreatinin szintnek az oka a folyadékhiány. Mostanában kis remegést vagy fáradságot érzek az izmaimban, illetve úgy a teljes testemben, mintha egy megerőltető edzés után lennék. Ez az érzés jelentkezik már reggel, felkelés után is. És mintha a saját karomat is nehezebben tudnám tartani pl. teregetéskor vagy tornázáskor. Először túl alacsony cukorszintre gondoltam, de normál vércukor esetén is jelen van ez a "remegő" érzés.

        WEBBeteg szakértő válasza a kreatinin, remegés, izomgyengeség témában

        A kreatinin az egyik vesefunkciót jelző laborérték, melyet az ureával és a GFR értékkel együttesen érdemes nézni, önmagában keveset mond (kiszáradás esetén inkább az urea emelkedik). A CK egy, az izmokban található enzim, szintje akkor emelkedik meg, ha az izmokat valamilyen sérülés érte. Szívinfarktusban is emelkedik, de a CK-MB nem emelkedett jelentősen, így valószínűleg a vázizmok érintettek. Ilyen emelkedést okozhatnak gyógyszerek (pl. koleszterincsökkentők), de kifejezett fizikai munka (pl. sport, hólapátolás után is meg szokott emelkedni), illetve az izmot ért ütés, izomba adott injekció is. A panaszolt izomgyengeség miatt, azonban megfontolandó egyéb betegségek kizárása: pajzsmirigy-alulműködés, neurológiai eltérések, autoimmun betegségek. Javasolt a háziorvos felkeresése, aki a megfelelő szakrendelés(ek)re irányítja.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. február 01., 18:11; Megválaszolva: 2011. február 03., 08:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Áprilisban kezdtem el szedni a Mistral fogamzásgátló tablettát. Az első két hónapban áttöréses vérzésem volt, ebben az első két hónapban egy-egy hét szünettel négy különböző antibiotikumot szedtem, hosszan...
        Tisztelt Dr. Úr! Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatom során a következő eredmenyt kaptam: "Az uterus hátsó falából egy kifelé növekvő, myomára emlékeztető 43x32mm-es terület látható.Az uterus 66x34x35mm-es." Tüneteim nincsennek,...
        Kedves Doktor Úr! Menzesz késleltetése céljából írattam fel magamnak fogamzásgátlót, mert pont a nyaralásunk első napjára esne (4-ére). Nem szeretnék görcsölve, női gondokkal vízbe menni. A nőgyógyász írt fel nekem Gracial tablettát,...
        Tisztelt Doktor Úr! Nagyjából 17 éves korom óta időszakosan visszatérő, sokszor több napon keresztül tartó hányinger gyötör. Vannak időszakok amikor ez mindennapos, inkább az esti órákban, de előfordul, hogy hetekig nem is jön elő....
        Tisztelt Doktor Úr! 2005-ben bal oldali időszakos, alhasi fájdalommal, hasmenéssel fordultam orvoshoz, aki hosszas, mindenre kiterjedő vizsgálat után IBS-t diagnosztizáltak nálam. Ezt követően a panaszok lassan, de megszűntek. Majd 7-8 évig...
        Tisztelt Doktor úr! Kb. egy hete elkezdett késszúrásszerűen fájni a gyomrom jobb oldala a köldököm magasságában. Ezt követően a derekam is fájni kezdett, majd a gyomortájéki fájdalom lejjebb húzodott - szintén a jobb oldalon - a...
        Tisztelt Dr Tekse István úr, Baba tervezés előtt állunk a párommal, január óta sikertelen a próbálkozás. Július 19.-re kapott párom időpontot termékenységi vizsgálatra. Azonban közbe jött egy lyme kór gyanu, amire július 15-től elkezdte...
        Üdvözlöm Doktor Úr! Olyan panasszal fordulnék önhöz,hogy kb.2 hete a gyomrom tájéka puffad,mint egy lufi. Ha eszek vagy iszik pár pohár vizet,még jobban bedagad.Fájni igazából nem fáj,de feszít,és telítettség érzetem van. Próbálok...
        Tisztelt Doktor Úr! Férjemmel babát tervezünk, és hormoneredményeim miatt progeszteronpótlást kapok (Progesterone exeltis). Femibiont szedek 4 hónapja, kb. azóta próbálkozunk a babával. Az a kérdésem, hogy a Femibion 0 szedhető -e a...
        Tisztelt Doktor Úr! Tanácsért fordulok Önhöz, ugyanis már majdnem három hónapja múlni nem akaró, rendszeres rosszullét kínoz. A rosszullétek során mindig jelentkezik hányinger, gyengeség, teltségérzet, erős fáradtság, illetve néha...