• Vörösiszap

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Ön szerint milyen betegségek alakulhatnak ki, itt Devecserben? Ahol a légszennyezettség a megengedett határ fölött van már több mint 100. napja. A vörös-iszapról mindenki mást mond van aki azt h nem károsít és van aki azt mondja rákkeltő... Ha csak abból indulok ki h a lug ami a földekbe ivódott majd később belélegezve mit fog okozni... Ön ha tehetné elhagyná a települést??? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Varga-Székely Mónika

        Dr. Rákóczi Éva válasza a vörösiszap témában

        Tisztelt Mónika! Sajnos a késői következmények teljességgel nem mérhetőek fel, esetleg megbecsülhetőek. A szennyezett területeken egyáltalán nincs sugárzásveszély, ezt több független laboratórium mérése is alátámasztja. A vörösiszap az egészségügyi határértéknél jóval kisebb mennyiségben tartalmaz radioaktív elemeket. A kiömlött iszap kiszáradása azért veszélyforrás, mert az anyag nagyon finom szemcsékből áll, melyeket a légáramlat könnyen felkap és levegőből a légutakba kerülhet. Itt mint por - különösen még a semlegesítés előtt mint lúgos kémhatású anyagokat tartalmazó por - irritálja a légutakat és a tüdőt. A porszemcsék mérete és alakja is nagyon fontos tényezők az esetleges egészségre káros hatások szempontjából. Amennyiben nem csökkentették előzőleg az iszap lúgosságát, úgy az is kifejthet káros hatást a tüdőre. Sajnos attól tartok, egyelőre senki nem tud előzetes véleményt adni erről. A személyes kérdésre személyesen szívesen válaszolok, ha kéri.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2011. január 30., 16:50; Megválaszolva: 2011. február 18., 07:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: