• eGFR

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A normál értéknél 2,2 -vel magasabb az értéke a vasszintnek a vérembe. K.b 3 év óta ez igy van. Egy éve állandó fémizt érzek az ajkam fölötti része, de az egész arcom szinte kicserzi ez a fémes, sós kicsapódás. Kezelő orvosom szerint a savasság következménye. Candidától is tartok ennek következtében, állitólag ez kizárt. Még egy komoly gond a laborleletnél, (májusi), hogy az eGRF l.73 mc2. Ebben sem történik további kivizsgálás. Teljesen tanácstalan vagyok. Annál is inkább, mert nem igazán érzem jól magam, Nem értem, hogy a háziorvosom miért nem küld kivizsgálásra . Egyáltalán kérdésemre a válaszban mindég érzem a bizonytalanságot. Hihetetlen, hogy nekem kelljen belgyógyász után néznem. Egyáltalán járjak orvostól, orvosig. Sziveskedjen erre nekem választ adni., amit köszönettel váro.k. 2010-12-19 23:15 Kedves Kérdező! A referencia tartományt 2,2 mcmol/l értékkel meghaladó vasszint nem számottevő, általában panaszt nem okoz. A GFR érték, egy számított érték, a vesefunkciót jellemzi, melyet a következő formában szoktak megadni - pl.: >90 mL/p /1,73 m2, ezért az értelmezéséhez legyen kedves, pontosan küldje meg az értéket! Amennyiben Önt továbbra is nyugtalanítják a laborértékei a háziorvosával megbeszélve keressen fel belgyógyász szakorvost! Kedves Doktor Nő! Válaszát megköszönve közlöm a további adatokat: - eGFR 60ml/1.73 mc2 a májusi labor lelet szerint. Fontosnak tartom megemliteni, hogy 2001. évben a vizeletemben a labor lelet szerint 30-40 vvt, 20-25 fvs volt, ezt megelőzte egy háromhétig tartó nagyfoku elesettség. Ezt egy kivizsgálás követte, pár hónap mulva veserötgen, mely negativ volt, majd kb. két év mulva hasi Ct, ami szintén negativ. Leirom még, hogy 2001 évben az emlitett leleten a hemoglobin pozitiv volt. Jelenleg az MC, CHCM, Choleszterin 6,65, valamint az Se-Fe 28, 50-el lettek megjelölve a leleten. ( májusi) A korom 68 év. Válaszát megkszönve, Üdvözlöm: Kovács Tiborné

        Dr. Molnár Anna válasza a gfr témában

        Kedves Kovács Tiborné! A minimalisan magasabb vasszintnek semmilyen orvosi jelentősége nincs. A fémes íz érzése nem ennek a következménye. Oka különféle lehet, de legalább 50%-ban ismeretlen. Az egyik leggyakoribb a „savasság” , a másik a fogászati probléma. Az a fajta candida betegség, amire utalt nem létezik, mindenesetre a szájgombásodás egyszerű fizikális vizsgálattal kideríthető. Az MC, CHMC általam nem ismert paraméterek (MCH, MCHC esetleg?), de mivel értéküket nem írta le, ebben segíteni nem tudok. A koleszterin minimalisan emelkedett, teendőt nem igényel. A 2001-es vizelet lelet a jelenben nem mérvadó. A 60ml/1.73mc2 GFR kissé csökkent, aggodalomra nem ad okot. Amennyiben magas vérnyomása vagy cukorbetegsége van, ezek könnyen magyarázzák. Korábbi véleményemet ismételve mindenestre egy alkalommal belgyógyászati véleményezése indokolt, eseteges ismételt vizelet vizsgálattal.


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. január 11., 17:31; Megválaszolva: 2011. január 13., 20:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: