• Ízületi panaszok (II)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Hálásan köszönöm a kedvességét és a válaszát! Az alapbetegségem glomerulonephritis chr. A húgysav, ami esetleg ízületi bajokat okozhat normális értékű, és a kezdet kezdetén (jó 10 éve) volt felső határon. Medrolt és Imuránt szedek - jelenleg hosszabb ideje -, fenntartó dózisban. Az ízületi panaszok, a szimmetrikus kisízületi gyulladások mindig ilyenkor jelentkeznek. Ha belobban a vesegyulladás, ezért emelni a gyógyszeradagot, ezek a tünetek visszavonulnak. Régebben több alkalommal végeztek immunológiai vizsgálatokat. LE, ANA neg., IC, C3 változó. Az immunelfo, a süllyedés és CRP mindig magas, de a magasság értéke az aktuális állapottól függ. A reuma faktor - mint korábban írtam, neg. lett. A Doktornő kritériumokról beszélt, amik megvannak (így tünetek megfelelhetnek a korai reumatoid artritisnek), a bázisterápiáról, ami - ha jól értettem - hasonló gyógyszereket jelent, mint amit én is szedek. Ő se tudta eldönteni, hogy az ismert autoimmun betegség milyen szerepet játszik, gondolom ezért kérte a anti-CCP-t. Ezért is ijedtem meg, amikor megtudtam, hogy az eredmény pozitív, hiszen én a kezemmel keresem a napi betevőmet. A tünetek? A az ujjaimom kisízületek mindkétoldali gyulladása időnként, de már voltak régebben a nagyízületek is gyulladtak ezzel egyidőben. Ha nincs is látható gyulladás, van merevség és fájdalom. A reggeli órákban alig vagyok képes írni vagy egy gombot felvarrni (nehezen mozognak és fájnak az ujjaim) , de a nap bármely szakában gondot okoz pl. egy burgonya megpuculása... Meg tudom csinálni, de nagyon fokozódik a fájdalom. Régebben sokat kézimunkáztam (kötés, horgolás, varrás), de ez már egyáltalán nem megy. Nekikezdek, de 10-15 perc kínlódás után leteszem. Nehezen szánnám rá magam, hogy elmenjek a reumatológiai centrumba. Részben azért, mert nem lehet tudni kihez, milyen emberhez kerülök, részben azért, mert előjegyzés ide vagy oda, ez is legalább egy félnapos elfoglaltság lenne. Nekem már most a szabadságom 2/3 része arra megy el, hogy visszamegyek a kötelező kontrollvizsgálatokra, és nem tudok egy napon 2 helyre bejelentkezni, mert sokszor 3-4 órával is elcsúszik a rendelés. Azt hiszem, a kért infókat leírtam. Nagyon szépen köszönök mindent kedves Doktornő és további szépe napot kívánok ebben a fagyos időben!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a egyéb témában

        Kedves Hölgyem! Kérem, az előzményeket is csatolja szakértőnknek, mert rendszerünk anonim, köszönöm.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. december 18., 11:53; Megválaszolva: 2010. december 21., 17:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: