• Szűrővizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! 49 éves leszek egy hónap múlva, eddig 1-2 hónap eltéréssel,de évente eljártam a nőgyógy.szűrővizsgálatra, de még mindig nem tudtam hozzászokni. Mikor következik már hetekkel előtte ideges vagyok,ha csak rá gondolok. Egy ismerősöm mondta egy pár héttel ezelőtt,hogy ő egyáltalán nem jár, mert szerinte azzal, hogy mintavételkor megdörzsölik a méhszájat, sérülést is okozhat, ami későbbiekben akár rosszindulatuvá is fajulhat, vagy ha nem is rosszindulatuvá,de esetleg gyulladás,vagy fertőzés is lehet. Ezen elgondolkoztam, és már több mint másfél éve voltam az utolsó szűrővizsgálaton és nem tudom rászánni magam, miközben azért tanácstalan vagyok, hogy melyik megoldás a jobb. Tudom,hogy mindenütt arról lehet olvasni, hogy évente szükséges a szürővizsgálat, de mégis szeretném megkérdezni, hogy tényleg van-e abban valami, hogy a szürővizsgálat alkalmával sérülhetünk-e? Esetleg kétévente nem lenne elég eljárni? A másik kérdésem a mammográfiával kapcsolatos, évekkel ezelőtt mastopathiás csomókat találtak mindkét mellemben, évente kellett UH-ra járnom, de nyugdijba vonult a kezelőorvosom, igy máshova kerültem, itt évente mammográfiát készitenek /kétszer voltam egymás után/, de már tavaly ezt is kihagytam és most hónap végére kaptam időpontot. Két év után. Erről is eltérő véleményeket olvasok, egyik szerint veszélytelen lágy sugár, másik vélemény szerint a lágy sugár nagyobb terhelés,mint akár egy mellkasrtg. Ezért is hagytam ki egy évet. Olvastam, hogy az évente mammográfiára járók között magasabb a mellrák kialakulása, mint azok között, akik nem jártak évente. Akkor most ebben is mi az igazság?Mikor döntünk helyesen, ha járunk évente, vagy ha ritkábban, mondjuk két évente? Kérném szives segitségüket, tanácsukat, hogy helyre tegyem magamban a szűrővizsgálattal kapcsolatos tanácstalanságom! Segítségüket előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Szné Irén

        Dr. Csuth Ágnes válasza a daganat témában

        Tisztelt Kérdező! Sajnos a felszínes egészségügyi ismeretekkel rendelkezők képesek hasonló butaságokat kitalálni. Két olyan szűrővizsgálatról beszélünk, ami hazánkban is, ahogy az egész világban látványosan csökkentette az emlőrák és a mehnyakrák halálozását. A nőgyógyászati szűrővizsgálatok terén valóban nincs egyértelmű állásfoglalás, a legtöbb nőgyógyász évenként javasolja. A két vizsgálat miatt ne aggódjon, a tévhitek nem nyertek orvosileg igazolt megerősítést.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. szeptember 22., 09:02; Megválaszolva: 2010. szeptember 27., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...
        Tisztelt Doktor Úr! 18-éves kisfiam nevében érdeklődöm,állandó fáradsága,hajhullása és enerváltsága okán kértünk vér és vizelet vizsgálatot. Sajnos van négy kirívó érték ami aggaszt! Az első az 1mm/órás vérsejt süllyedés a...
        Tisztelt Doktor Úr! Felnőttkori pattanásosság miatt kerestem fel korábban kezelőorvosomat, majd pár hatástalan külsőleges kezelés után nőgyógyászom javaslatára hormonvizsgálatokra mentem. Ezt a mintát menstruáció előtti 7.napon kellett...